Kapitánova dcéra – Alexander Sergejevič Puškin

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 07.08.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 478 slov
Počet zobrazení: 293 106
Tlačení: 4 786
Uložení: 4 026

Kapitánova dcéra – Alexander Sergejevič Puškin 

Autor:  Alexander Sergejevič Puškin

Názov diela:  Kapitánova dcéra

Literárny druh:  Epika

Literárny útvar: Historická román / novela

Téma: Spravodlivý boj ľudu za slobodu v Rusku

Hlavná myšlienka

Autor sa zaoberá históriou Ruska, otázkami spravodlivosti a krivdy, slobody a zodpovednosti človeka za osud spoločnosti. Jeho sympatie sú na strane ľudu a jeho spravodlivého boja za slobodu.

Časopriestor :  18 .storočie , Rusko 

Hlavné postavy

Peter Andrejič Griňov – Hlavná postava (zároveň rozprávač)  , mladý šľachtic , statočný a rozumný

Andrej Petrovič Griňov – Petrov otec , Šľachtic

Avdoťja Vasilievna  Petrova matka 

Saveľjič  Griňov sluha , verný a dobrácky starec

Alexej Ivanyč Švabrin – seržant v Belogorskej pevnosti bývalý vojak. Žiarli na lásku medzi Petrom a Mašou, pretože ona ho odmietla. Chce sa pomstiť Petrovi. Je skúsený, smelý, ale hrubý.

Ivan Kuzmič Mironov – veliteľ Belogorskej pevnosti ,Máriin otec. Bol to človek s bezstarostnou povahou, neučený a prostý, ale veľmi statočný a dobrý.

Vasilisa Jegorovna  veliteľova žena , k Petrovi sa správala ako ku vlastnému synovi

Mária Ivanovna   Kapitánova dcéra , plachá, rozumná a citlivá dievčina, zamilovaná do Petra 

Pugačov – Hlavný hrdina , vodca povstania , chcel sa stať cárom

Kapitánova dcéra – Dej:

Na príkaz svojho otca je poslaný Peter Andrejevič Griňov z bohatej rodiny, slúžiť na vojnu, do pevnosti Orenburg. Cestou do pevnosti sú však nútení prenocovať v hostinci. Zachráni ich jeden tulák, ktorému sa potom Peter odmení svojím kožuchom. Na druhý deň sa vyberú do pevnosti. Kapitán pevnosti je starý generál Ivan Kuznič, ktorý jej aj velí. Žije tu spolu so svojou ženou Vasilisou Jegorovnou a dcérou Máriou Ivanovnou.

Peter Andrejevič Griňov zdieľa izbu spolu s Alexejom Ivanovičom. Peter Andrejevič sa začína zaujímať o dcéru Ivana Kuzniča. Alexej Ivanovič mu ju vykresľuje ako zlú, namyslenú a hlúpu, pretože ju žiadal o ruku, ale ona ho odmietla. Keď sa Peter Andrejevič Griňov zoznámi s Máriou Ivanovnou a spozná ju, zaľúbia sa jeden do druhého. Neskôr požiada Peter Máriu o ruku a ona súhlasí. Keď sa túto správu dozvie Alexej Ivanovič, nahnevá sa a vyzve Petra na súboj. Ten výzvu príjme. V súboji sa zraní.

Neskôr sa do pevnosti dostane správa, že Pugačovovi – zbojníkovi, sa podarilo vyvolať vzburu a spolu so svojou bandou zbojníkov a trestancov už zničil niekoľko pevnosti, pozabíjal veľa ľudí a vylúpil čo sa dalo. Tomuto prepadu sa nevyhne ani pevnosť Orenburg, na ktorej slúži Peter. Keď sa stretne Peter Andrejevič s Pugačovom, zistí, že je to tulák, ktorému daroval kožuch, keď išiel prvýkrát do pevnosti. Keď si aj Pugačov spomenul, kto je Peter Andrejevič, daroval mu milosť, hoci neposlúchol jeho príkaz a nepridal sa k nemu.

Pôvodne chce ísť síce preč aj so svojou Máriou, lenže ona ochorie a tak je nútený odísť spolu so svojim verným sluhom Saveľjičom do druhej pevnosti v Belgorsku. Aj túto pevnosť začnú obliehať zbojníci. Petrovi sa však podarí uniknúť a zachrániť Máriu z Orenburgu. Cestou späť je však zadržaný a zavretý do väzenia, z podozrenia, že Pugačovov spojenec. Mária vyhľadá jeho rodičov a tí jej pomôžu zachrániť Petra Andrejeviča.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Alexandr Sergejevič Puškin

Alexandr Sergejevič Puškin

Alexandr Sergejevič Puškin bol jedným z najväčších ruských romantických básnikov a prozaikov.

Literárne diela:
Poltava (poem)
Eugene Onegin (Eugen Onegin)
The Bronze Horseman (poem)
Dubrovsky (novel)
Peter the Great's Negro
The Gypsies (poem)


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu