Námestie svätej Alžbety - Rudolf Jašík

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivusik-pia
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 431 slov
Počet zobrazení: 7 109
Tlačení: 589
Uložení: 541
Rudolf Jašík – Námestie svätej Alžbety
Lit. druh: epika
Lit. žáner: román
Lit. obdobie: literatúra po r. 1945
Postavy: Igor Hamar, Eva Weismanová, holič Flórik – udavač
Téma: Autor v diele opisuje osudy židov počas 2. svetovej vojny.

S osudom židovského dievčaťa Evy je úzko spätý život mladého chlapca Igora Hamara. Obaja žijú na periférii, v štvrti chudobných, na námestí svätej Alžbety. Igor bol jedináčik, otec mu zomrel na týfus, matku trápi choroba, nemôže ani poriadne vstať z postele. Igor je na všetko sám. Kvôli otcovej smrti nedokončil štúdium, je nezamestnaný, pomáha ako robotník, upratovač či nosič na stanici. Z týchto starostí ho chce dostať Žltý Dodo, jeho "kamarát". Zavedie ho do krčmy, no Igorovi sa tamojšia spoločnosť opilcov, udavačov a prostitútok nepáči, uteká odtiaľ. Stretne sa, ako každý večer, pod orechom neďaleko kostola na námestí s Evou. Dozvedá sa od nej, že do mesta prišli nemecké vojská a od ďalšieho dňa musí každý žid nosiť Dávidovu hviezdu. Igor sa obáva o Evin osud. Obuvník Maguš mu poradí, aby dal Evu prekrstiť. Navštívi miestneho farára, no ten od neho chce 10 000 korún za prekrstenie. Holič Flórik zatiaľ vstúpil do Hlinkovej strany, má moc. Využíva ju na svoje obohatenie. Platí aj Žltému Dodovi za to, aby spisoval mená židov, čo nenosia hviezdu. Igor nemôže zohnať peniaze.. Nakoniec Maxi Schlesinger, spoločník Evinho otca, odpredá tomuto kone a 12 000 korún dá Igorovi. Kňaz sa však nechce nechať zavrieť, preto Evu odmietne prekrstiť.

Igor s Evou žijú spolu v Igorovom dome. Spolu spriadajú plány do budúcnosti. Igorova matka zomiera. Obuvník Maguš chce Igorovi pomôcť. Posiela ho na horniaky za bratom, horárom. No keď sa Igor vracia domov pre Evu, tá tam už nie je. Flórik so spolupracovníkom Hasom zhromaždili na námestí všetkých mladých židov a zavreli ich do židovskej školy. Medzi nimi aj Evu. Keď takmer všetkých židov zhromaždia na lúke za mestom, nemecký major dá bezdôvodne zastreliť osemročného chlapca, keď mu dal predtým pomaranč a čokoládu.. Keď Eva vybehne za malým chlapcom, padne pod výstrelmi zo samopalov nemeckých vojakov. Eva zomiera s Igorovým menom na perách. Samko, Evin otec, si až vtedy uvedomil, že jeho skúposť mu zabila dcéru. Rozhodne sa, že nebude ďalej žiť v strachu a v ponížení. Na večeru preto jeho žena prichystá otrávenú polievku. Najskôr zomiera najmladší syn, Róbert. Potom jeho rodičia.

V Igorovi dozrieva pomsta za Evinu smrť. Vystriehne si Flórika v noci, železnou tyčou ho umláti na smrť do hlavy a odvlečie na nezastavaný priestor. Sám sa chce potom utopiť v rieke, kam najskôr hodil tyč - vražedný nástroj. No obuvník Maguš ho odhovorí od jeho činu a spolu odídu z mosta.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu