Bájka o konskom povoze a muche – Fontaine

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: hankaaa
Typ práce: Referát
Dátum: 11.11.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 210 slov
Počet zobrazení: 10 969
Tlačení: 698
Uložení: 628

Bájka o konskom povoze a muche – Fontaine

Jean De La Fontaine 

Po takmer nezjazdnej strmej ceste sa trmácal povoz ťahaný šiestimi koňmi. Slnko od rána spaľovalo krajinu a kone len s námahou povoz ťahali. A tak všetci cestujúci vystúpili: ženy, starci, ba aj kňaz. Kone sa veľmi namáhali a vyzerali, že sú už na konci so silami.

Naraz sa ku koňom priblížila mucha a svojím bzučaním povzbudzuje kone do rýchlejšieho pohybu. Bodá jedného, potom druhého, len aby ich popohnala. Potom si sadne na nos kočišovi a vyzerá to, že ona krúti kolesami, len vďaka nej všetko napreduje.

Poletuje sem i ta, akoby si veliteľ svoje vojská obhliadal, keď sa na rozhodný boj pripravuje. Tak to všetko musí mucha zariadiť, zdá sa, že nikto by nepomohol koču ani koňom. Kňaz využíva chvíľu voľna a číta si z modlitebnej knižky. Žena idúca za ním si veselo spieva, akoby všetko chcela spevom vyriešiť. Mucha má však iný zámer - stvára ďalšie divy.

Po nesmiernej námahe povoz zdolal kopec. Vtedy sa mucha ozvala:
"Nuž, oddýchnime si. Bola to riadna drina, dostať vás všetkých sem, až na rovnú cestu." Pozrela na ukonané kone a vraví im: "Koníky vrané, zaplaťte mi za moju prácu!"

Poučenie:

Snaživých, čo sú zbytoční a len sa do všetkého pletú, treba včas odohnať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Bájky



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu