Balašovci

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 343 slov
Počet zobrazení: 3 372
Tlačení: 289
Uložení: 269

Balašovci

Balassa

Tento rod patrí k tzv. starej uhorskej šľachte. Pôvodné majetky mali pri Zvolene, v Honte aj v Novohrade (1222), na Liptove v Paludzi a v Iľanove (pred 1235). Balašovci zastávali posty županov v Honte, v Tekove a v Gemeri od roku 1260. Najstarší doklad o erbe je pečať Jána Balašu z roku 1572. Erbovými symbolmi rodu boli hlava tura a nebeské telesá.

Predchodca známeho uhorského šľachtického rodu Balašovcov, rytier Detrich bol zvolenským županom. Detrich a jeho potomkovia následne získali rozsiahle majetky v stoliciach Hont, Zvolen a Novohrad. Ale základné rodové majetky tvorili panstvá Ďarmoty (Balassagyarmat) a Modrý Kameň (Kékkö). Tie získali od kráľa Bela IV. výmenou za majetky v Iľanove a v Paludzi.

Za vlády kráľa Ondreja II. dostali Tepličku nad Váhom, Varín a Žilinu, ktorá potom pripadla Matúšovi Čákovi Trenčianskemu. Do svojho vlastníctva získali významne hrady - Považská Bystrica, Hričov, Starý Hrad, Sklabiňu, Topoľčany a Plavecký hrad. Hradné panstvá Hričov a Starý hrad Bitter Balaša nedokázal udržať. Obnovovali majetky zničené vpádmi Tatárov a neskôr udatne bránili svoje panstvo pred Turkami.

V období po moháčskej katastrofe (1526) a následných bojov o uhorský trón sa Balašovci stali jedným z najbohatších rodov v Uhorsku. Melchior Balaša v roku 1561 bol povýšený do barónskeho stavu. Pred rokom 1664 boli povýšený do grófskeho stavu. K najznámejším predstaviteľom rodu patril Bitter, špán Zvolenského a Hontianského komitátu, Demeter, zvolenský a hontiansky župan a vojenský veliteľ, Donč, zvolenský župan a František, ktorý sa stal chorvátskym bánom a diplomatom, ktorý padol v bitke pri Moháči v roku 1526.

Balašovci boli vynikajúcimi vojvodcami o čom svedčia viaceré víťazstvá v bitkách s Turkami. Ale faktom ostáva, že z ich rodu vzišlo viacero lúpežných rytierov so základňou na Považí a Ďarmotskom hrade, odkiaľ prepadávali pocestných. Svojvoľne vyberali poplatky za prechod cez ich majetky, prepadávali dokonca okolité panstvá. Napriek tomu, že po Moháčskej bitke sa na istý čas stali prívržencami Jána Zápoľského, včas prešli na stranu Habsburgovcov, čím uchránili svoje majetky. Za ich loajalitu dokonca kráľ privieral oči and ich lúpežným vyčíňaním.

Z ich radov vzišlo aj niekoľko vzdelancov a cirkevných hodnostárov, opátov, prepoštov aj biskupov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#hont #novohrad #hrady a rytieri

Šľachta na Slovensku



Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu