Terorizmus (Globálne problémy ľudstva)

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: ImpossibleGirl
Typ práce: Referát
Dátum: 13.08.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 461 slov
Počet zobrazení: 5 899
Tlačení: 479
Uložení: 464

TERORIZMUS

- Globálne problémy ľudstva
- Slobodný rozvoj ľudskej osobnosti, dodržiavanie ľudských práv a dôstojná budúcnosť človeka

 
  Medzi hlavné problémy, s ktorými sa ľudstvo stretáva v 20. storočí patria okrem ekologických katastrof a civilizačných ochorení aj narkománia, mravný úpadok, násilie, zločinnosť a hlavne terorizmus.
  Terorizmus je definovaný ako súhrn antihumánnych metód hrubého zastrašovania politických odporcov hrozbou sily a užitia rôznych foriem násilia. Vedľa individuálneho terorizmu existuje terorizmus skupín, niektoré koordinujú svoju činnosť na medzinárodnej úrovni (medzinárodný terorizmus). Ciele terorizmu sú rôzne: od upútanie pozornosti masmédií cez zničenie konkrétneho objektu alebo osoby až po pokus o zvrhnutie politického režimu.
  Slovo terorizmus pochádza z lat. terrere, čo znamená vydesiť, vystrašiť. Jasný politický význam však dostal pojem teror za francúzskej buržoáznej revolúcie.
  Medzi rizikové miesta súčasného sveta patrí na prvom mieste Irak, hneď za ním Pakistan, India, Izrael, palestínske územia, Saudská Arábia, Kolumbia, Nepál a Somálsko.
  Známi teroristi zo súčasnosti sú napr. Ajmán Zavahrí (druhý muž Al-Káidy), Muhammad Atta (jeden z „otcov“ útoku na WTC 11.septembra 2001, bol v prvom Boeingu), Usáma bin Ládin (hlavná osoba Al-Káidy, zabitý v 2011).

Kurssi Kolumbian peso (COP) - Kolumbia

Najznámejšie teroristické skupiny:

 
v Óm-šinrikjó – japonská kultová a teroristická organizácia, získala medzinárodnú pozornosť v 1995, kedy uskutočnila útok jedovatým nervovým plynom – sarínom v Tokijskom metre
v Hizballáh - je libanonská šiitská politická a vojenská organizácia. V arabskom a moslimskom svete je považovaná za legitímnu politickú stranu, niektoré západné vlády a Izrael ju naopak považujú za teroristickú organizáciu. Činnosť Hizballáhu sponzoruje Irán. Viedla boj proti izraelskej okupácii južného Libanonu a bola aj po stiahnutí izraelskej armády zainteresovaná v pohraničných potýčkach, ktoré viedli k vzniku izraelsko-libanonského konfliktu v júli 2006.
v Hamas - je palestínska islamistická sociálno-politická a polovojenská organizácia, založená v roku 1987. V súčasnosti patrí medzi najvplyvnejšie palestínske politické hnutia a od júna 2007 má pod kontrolou celé Pásmo Gazy.
v Fatah - sekulárna, stredoľavá nacionalistická politická strana činná na území Palestínskej samosprávy, najväčšia sekulárna politická strana a najdôležitejší člen Organizácie pre oslobodenie Palestíny. Strana sa usiluje o znovuzískanie palestínskych území, ktoré protiprávne obsadili izraelské okupačné vojská a vyhnali pôvodné palestínske obyvateľstvo.
v Al-Káida - militantná medzinárodná islamskej fundamentalistická sieť skladajúca sa z nezávislých a niekedy spolupracujúcich buniek. Stojí za celým radom veľkých atentátov a únosov po celom svete. Za svojho hlavného nepriateľa označuje USA, ktoré viní z drancovania arabského ropného bohatstva a snahy o dosiahnutie rozhodujúceho vplyvu v tejto oblasti.
 v ETA (Baskicko a jeho sloboda) - jedna z najstarších moderných teroristických skupín v Európe, ultraľavicová. Bola založená v roku 1959 s cieľom vytvoriť nezávislý štát Baskov pozostávajúci z území, ktoré sú v súčasnosti provincie Španielska a Francúzska.
v GIA- Ozbrojená islamská skupina - bola najväčšia alžírska teroristická organizácia (1992 - 2005)
v IRA - Írska republikánska armáda; militantná írska nacionalistická organizácia. Bola oficiálne odzbrojená (dohoda bola uzavretá 10.4.1998) a dobrovoľne ukončila svoju ozbrojenú činnosť.

Zdroj: Informácie z Wikipedie
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu