Papier v Novoveku

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 348 slov
Počet zobrazení: 3 449
Tlačení: 350
Uložení: 348
Papier v Novoveku
Veľmi dlhú dobu bol v Európe pergamen najpoužívanejším materiálom na písanie. Bolo to hlavne pre jeho kvalitu, ale keď sem začali prenikať výrobné postupy lacnejšieho papiera, spotreba pergamenu začala značne klesať. Až v 16. storočí bol pergamen vytlačený papierom úplne (na pergamen sa už písali iba veľmi významné listiny).

Materiály: Tento papier sa rovnako ako pred asi 15-timi storočiami naďalej vyrábal zo starých handier a zvyškov. Lenže týchto surovín nebol dostatok pre stále sa rozrastajúci papierenský priemysel. Opäť boli ľudia nútení hľadať iné, bežne dostupné a hlavne lacné riešenie. Na konci 17. storočia skúšali vyrábať papier zo slamy, lenže tá nebola vhodná, výsledný produkt bol príliš nekvalitný.

Ďalším, celkom zaujímavým, nápadom bolo vyrábanie papiera z osích hniezd. Osy si svoje hniezda totiž stavajú z práchnivého dreva a výsledok je veľmi podobný papieru. Papier sa z týchto obydlí síce nikdy nevyrábal, ale tento nápad a vedecká práca v súvislosti s ním vypracovaná priviedol prírodovedcov k myšlienke napodobniť osy. Pokúsili sa papier zhotoviť z častí rastlín a aj keď bol takýto papier, kvôli sivej farbe a krehkosti, nevhodný na písanie bol to úspech. V podstate sa tým vrátili na samý začiatok papiera a k materiálu, s ktorého ho zhotovovali Číňania ešte pred naším letopočtom, rastlinám.
Roku 1769 bolo zaznamenané prvé použitie dreva na výrobu papiera, no prvé noviny z tejto látky vyšli až roku 1870 (mimochodom bol to New York Times). Výroba z drevitej kaše sa tak dostala do povedomia verejnosti až v polovici 19. storočia.

Manufaktúry: Spolu s objavom novej dostupnej suroviny a zvyšujúcimi sa nárokmi na kvantitu výroby sa postupne remeselnícka výroba sústredila do manufaktúr. Prebiehalo to hlavne v 18. storočí a bolo to spojené aj so zavedením strojov do výrobného postupu. N. L. Robert si nechal v roku 1799 patentovať papierenský stroj. Dovtedy sa každý list papiera musel samostatne nabrať na rám, ale tento stroj využíval súvislí pás drôteného sita. Papier vyrábaný strojovo bol omnoho kvalitnejší a celý proces rýchlejší takže postupne úplne vytlačil ručne robený papier.

V papierňach bolo vybavenie zväčša rovnaké. Keďže dlho ešte prevládala výroba z handier tak pozostávalo z vodného kolesa, ktoré poháňalo stupy a holandre, tie slúžili na drvenie handier. Ďalej tam boli nádrže a kade, kuchyňa na varenie gleja, ručná úpravňa, sušiareň a ešte iné pomocné miestnosti napr. na skladovanie handier.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#novovek #Stolovanie v novoveku #zaciatok novoveku #veda v novoveku #papier v stredoveku


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.044 s.
Zavrieť reklamu