Knihy v minulosti

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 309 slov
Počet zobrazení: 6 855
Tlačení: 627
Uložení: 741
Knihy v minulosti
Kniha je zošitý alebo zlepený zväzok listov alebo skladaný hárok papiera, kartónu, pergamenu alebo iného materiálu, popísaný, potlačený alebo prázdny, s väzbou a opatrený prebalom. V minulosti boli pergamenové zvitky  postupne nahradzované kódexom, čo je zviazaná kniha so stránkami a chrbtom, teda forma väčšiny kníh dodnes. Pre zvitky bol najčastejšie používaný papyrus, pre kódexy pergamen. Pred objavom a zavedením tlačiarenského lisu boli všetky knihy písané ručne. To ich činilo drahými a vzácnymi. V ranom stredoveku si knihy mohla dovoliť len cirkev, univerzity a bohatí a často bývali pripevnené reťaze na policu alebo k stolu proti odcudzeniu. V polovici 15. storočia začali byť knihy v západnej Európe vyrábané blokovou tlačou. Pri blokovej tlači bol obrysový obraz celej stránky vyrezaný z dreva.

Kniha má presne stanovenú formu a každá jej súčasť má svoj názov. Aj keď sa v súčasnosti veľa nakladateľstiev  z ekonomických dôvodov nedržia tejto podoby kníh pri vydávaní, možno podľa tejto úpravy knihy spoznať kvalitu publikujúce a knihovníckej práce.

Popis knihy:

knižný blok - označuje zviazané a odrezané listy knihy bez dosiek. Tento blok je až na konci výroby prilepený ( "zavesený") do dosiek obálky pomocou predsádky.

signet - značka nakladateľstva alebo edícia umiestnená v knihe na prvej nepárne stráne.
kapitola - je časť textu v knihe, ktorý má samostatné postavenie. Každá kapitola musí začínať na nepárne stránke knihy. Je označená názvom alebo aspoň číslicou.

obsah - je zoznam všetkých kapitol a podkapitol, ktorý uľahčuje prácu s knihou. Obzvlášť dôležitý je u odborných kníh. Umiestňuje sa na konci knihy, ale u odborných publikácií môže byť umiestnený aj na začiatku za nakladateľom.

register - môže byť miestne, vecný alebo personálne. Môže tiež byť netriedené. Veci alebo osoby, ktoré autor považuje za dôležité, môžu byť uvedené v registri. Tam je u nich zároveň uvedená každá strana ich výskytu v texte. Slúži pre lepšie vyhľadávanie v texte knihy. Register patrí do odbornej alebo populárno-náučné knihy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu