Hypotekárny úver

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 11.06.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 422 slov
Počet zobrazení: 4 794
Tlačení: 331
Uložení: 388

Hypotekárny úver

Hypotekárny úver je úver, ktorý dlžník dostane pod podmienkou založenia nehnuteľnosti v prospech banky. Ide o dlhodobý úver. Jeho účelom je nadobudnutie, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti. Keďže je nehnuteľnosť dobrou zálohou, takýto úver má nižšie úročenie.

Hypotekárny úver môže byť poskytnutý do výšky 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti a klient si môže uplatniť nárok na štátnu podporu, ak ju štát poskytuje.

Existujú však aj výnimky, kedy môže byť založený aj na viac ako 70% z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Počet takýchto úverov je však obmedzený len na 10% z objemu všetkých poskytnutých hypotekárnych úverov.

Kurzová kalkulačka – kalkulačka mien NBS/ECB

Banky môžu ponúkať aj kombinovaný úver, a to hypotekárny a spotrebný úver. Tento úver môže byť poskytnutý aj nad 70% hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Na Slovensku sú v súčasnosti rozšírené 3 typy hypotekárnych úverov: 

1.    Klasický hypotekárny úver
2.    Hypoúver
3.    Americká hypotéka

1. Klasický hypotekárny úver - dlhodobý hypotekárny úver na kúpu, výstavbu alebo zmenu nehnuteľnosti. Pri vydávaní takého úveru musí banka vydávať špeciálne cenné papiere – hypotekárne záložné listy. Je splatný od štyroch do 30 rokov.

Hypotekárny úver je poskytovaný na tieto účely:

a) nadobudnutie nehnuteľnosti alebo jej časti,
b) výstavbu alebo rekonštrukciu,
c) údržbu nehnuteľností,
d) splatenie skôr poskytnutého úveru alebo pôžičky, ktorá bola použitá na investíciu do nehnuteľnosti.

2. Hypoúver -  je určený na podobné účely ako klasický hypotekárny úver. Môže byť použitý aj na iné účely súvisiace s bývaním, ako napríklad zariadenie bytu, záhrady a podobne.

3. Americký hypotéka -  je forma bezúčelového úveru. Pri americkej hypotéke je možné poskytnúť úver aj na hnuteľné veci ako je automobil, nábytok atď., ale aj tu dlžník ručí nehnuteľnosťou.

Hypotekárny úver môže byť založený napríklad na rodinný dom, byt, bytový dom, rekreačný objekt, prevádzkový dom, podnikateľské objekty a jednoduché stavby a za určitých podmienok aj na stavebný pozemok. Zároveň môže byť založený aj na zmeny či rekonštrukcie daných objektov.

Môže byť splatený inou hypotékou, ale nemôže byť splatený ďalším hypotekárnym úverom.

Rozdiel medzi hypotékou a hypotekárnym úverom

Hypotéka môže byť na rozdiel od hypotekárneho úveru poskytnutá do výšky 100 a viac percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Banky, ktoré poskytujú iný ako hypotekárny úver, nemusia mať špeciálnu licenciu, ktorú udeľuje Národná banka Slovenska. V takomto prípade si však klient nemôže uplatniť nárok na štátnu podporu, ak ju štát poskytuje (pri hypotekárnom úvere si ju uplatniť môže).

Hypotekárne úvery môžu poskytovať banky na základe Zákona č.483/2001 Zb. o bankách podľa § 67, ktorým bolo k tejto činnosti  vydané zvláštne povolenie k vydávaniu hypotekárnych záložných listov podľa Zákona č. 530/1990 Zb. o dlhopisoch. 

Zdroj: Slovník pojmov, Wikipedia
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#hypotekárny uver #Hypotéka matematika #Uver #hypotekárne úvery #uverovy proces #Hypotéka #Uvery


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu