Debetná karta

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 410 slov
Počet zobrazení: 2 940
Tlačení: 192
Uložení: 199
Debetná karta

Debetná platobná karta umožňuje okamžitý prístup k vlastným peniazom na účte klienta a preto môže byť vydaná len k bežnému účtu. Ide o najčastejší typ platobných kariet vyskytujúci sa v peňaženkách klientov slovenských bánk.

Pri platbe debetnou kartou v obchode alebo pri výbere z bankomatu používa klient banky vždy iba vlastné peniaze (pokiaľ nemá poskytnuté povolené prečerpanie na bežnom účte). Keď teda platíme debetnou kartou, alebo ňou vyberáme peniaze z bankomatu, znižuje sa nám stav na našom účte, ku ktorému je karta vystavená. Pri používaní debetnej karty môžeme použiť peniaze maximálne do výšky disponibilného zostatku na našom účte.
Debetná platobná karta je dnes štandardnou súčasťou bežného účtu a býva automaticky poskytovaná pri jeho založení. Majiteľ bežného účtu môže požiadať o vydanie ďalších kariet k tomuto účtu. Podmienky vydávania, používania a zrušenia debetnej platobnej karty sú uvedené v obchodných podmienkach banky.

Debetná karta môže mať domácu, ale aj medzinárodnú platnosť (t.j dá sa ňou platiť alebo uskutočňovať výbery doma aj v zahraničí) a závisí to od druhu karty a od inštitúcie, ktorá túto kartu vydala. Štandardne debetné karty slovenských bánk sú elektornické (t.j. informácie o karte sú uložené na čipe a/ alebo na magnetickom prúžku), čo znamená, že sa dajú použiť pri výbere z bankomatov a pri platbách v POS termináloch. Debetné karty možu byť naviac aj embosované, keď majú na povrchu vystupujúce reliefné písmo, aby sa dali použiť pri platbe napr. na imprinteroch.

Väčšina kariet vydávaných bankami na Slovensku má medzinárodnú platnosť, je elektornická a má magnetický prúžok spolu s čipom.
V menšej miere banky vydávajú debetné karty bez čipu, alebo embosované. Od roku 2010 všetky platobné karty (nielen debetné) budú musieť obsahovať len čipovú technológiu.

Denné platby a výbery z bankomatov môžu byť pri debetnej karte obmedzené limitom výberu alebo platby z tejto karty. Existujú denné, mesačné limity, limity na platbu na internete a pod. Výška limitu závisí od individuálnej dohody klienta s bankou a je možné ju kedykoľvek zmeniť.

S vydaním debetnej karty nie je obvykle spojený žiadny poplatok. Poplatky sa skôr vzťahujú na vedenie karty. Poplatky za vedenie karty môžu byť ročné (strhnú sa z účtu raz za rok) alebo mesačné (strhávajú sa z účtu pravidelne na konci každého mesiaca). Výška tohto poplatku závisí od druhu karty (elektronické karty sú lacnejšie ako embosované), triedy, respektíve prestíže karty (je rozdiel, či máme napr. zlatú kartu alebo štandardnú), od druhu účtu, ktorý si v banke zriadime. Tento poplatok sa pohybuje od nula do niekoľko eur ročne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu