Inkaso + druhy

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 302 slov
Počet zobrazení: 2 522
Tlačení: 241
Uložení: 234

Inkaso

Inkaso a príkaz na inkaso je spôsob pravidelnej úhrady za služby ako sú elektrina, nájom, plyn, telefón, ktorý sa používa v prípadoch, ak uhrádzaná suma nie je rovnaká.

Bezhotovostné inkaso

Najjednoduchšia forma bezhotovostného inkasa je príkaz na úhradu, ktorým dlžník prikazuje svojej banke, aby príslušnú čiastku previedla na účet veriteľa. Na to, aby bolo možné vykonať inkasný spôsob platenia, musí dať klient, ktorý je majiteľom účtu v banke, písomný súhlas, teda mandát na prevod peňažných prostriedkov zo svojho účtu v prospech účtu príjemcu. Tento písomný súhlas podpisuje klient s príjemcom inkasa, teda energetickou spoločnosťou, dodávateľom plynu, telekomunikačná spoločnosť, a. i.), ktorý sa v tomto prípade stane veriteľom voči svojmu klientovi. Banka následne už na pokyn veriteľa stiahne z účtu klienta uhrádzanú sumu peňazí. Trvalý príkaz môže byť časovo obmedzený.

Rozdiel medzi príkazom na inkaso a trvalým príkazom je v tom, že trvalý platobný príkaz sa používa na platenie poplatkov za služby, ktorých výška je konštantná, teda vždy rovnaká, a inkaso sa využíva pri platbách, ktoré nie sú rovnaké.

Dokumentárne inkaso

V medzinárodnom obchode je zavedená služba, pri ktorej banka vývozcu posiela súčasne s pohľadávkou i rôzne obchodné dokumenty banke dovozcu (odberateľa), ktorej odberateľ napr. umožní dodaný tovar prevziať, precliť atď. Tieto dokumenty mu však vydá až po zaplatení pohľadávky. Dokumentárne inkaso sa tak v niečom podobá posielaniu na dobierku.

Príkaz na inkaso môže byť vyplnený v elektronickej alebo papierovej podobe a mal by obsahovať nasledujúce informácie:

  • Bankové spojenie, v prospech ktorého si klient praje danú čiastku uhradiť (previesť),  
  • bankové spojenie toho, komu budú peniaze stiahnuté z účtu (platiteľ), 
  • čiastku a menu prevodu, 
  • označenie, že sa jedná o príkaz na inkaso, 
  • ak je príkaz na inkaso v papierovej podobe, je nutný podpis podľa vzorového podpisu. Pri použití iného, napr. elektronického prenosu, musí klient postupovať spôsobom, ktorým bol oboznámený pri zriaďovaní elektronického bankovníctva.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#trvaly príkaz #druhy platenia


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu