Výhody a nevýhody investovania

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 413 slov
Počet zobrazení: 4 428
Tlačení: 304
Uložení: 308

Výhody a nevýhody investovania

Pri investovaní je veľmi dôležité myslieť na výhody, ale aj na nevýhody. Každá investícia prináša so sebou možnosti výnosu, ale aj možnosť straty. To si treba uvedomiť a pripraviť sa na to, že môžem o svoju investíciu prísť.
Pri investovaní je ideálne mať prehľad o týchto výhodách a otázkach:
Správa investície - vlastná správa investície je opakom profesionálnej správy investície. Ide o to, že investor (ktorým môže byť aj študent) sa sám rozhoduje, aký spôsob a umiestnenie investície si zvolí. Pri vlastnej správe je výhodou väčšia voľnosť výberu, treba mať aspoň základný prehľad. Pokiaľ ten chýba, určite je lepšie, aby vyššie investície (1000 € a viac) spravoval profesionál. Pri investíciach je totiž väčšie alebo menšie riziko straty.
Likvidita alebo dostupnosť investície – ide o to, ako rýchlo dokážem premeniť investíciu na peňažné prostriedky. Napríklad pri podielových listoch sa žiada o vyplatenie (redemáciu) a následne sú finančné prostriedky okamžite prístupné. Môžete tak hneď použiť finančné prostriedky podľa potreby. V prípade, že hodnota investície klesá, netreba robiť paniku, ale radšej sa poradiť s odborníkmi, či investíciu ponechať alebo stiahnuť.

Výber investičnej stratégie - ide o to, či ste pri investovaní skôr človek, ktorý sa nebojí ísť do rizika a teda preferuje vyšší výnos a nevadí mu vyššia strata alebo skôr opatrný človek, ktorý sa chce vyhnúť vyššej strate, ale tak sa vyhne aj vyššiemu výnosu.

Informácie o investícii – ak si spravujete investíciu sami, treba pravidelne sledovať vývoj hodnoty investície, či sa to zvyšuje alebo znižuje. V prípade poklesu netreba robiť paniku, je možné, že sa to obráti a hodnota sa zvýši. Pri investíciách do fondov sa sleduje zloženie portfólia a vývoj jednotlivých zložiek.

Pri rôznych typoch investície sú rôzne výhody a nevýhody. Napríklad pri investovaní do podielových fondov je určite výhodou vyšší výnos ako pri termínovaných vkladoch, výhodou je aj profesionalita, lebo ich spravujú odborníci a diverzifikácia, lebo riziko a výnos sú rozložené. Podielové fondy obsahujú desiatky až stovky cenných papierov, čím umožňujú lepšie rozloženie rizika. Ak vznikne strata v jednej oblasti, tak sa to vyrovná inými oblasťami na trhu. Pri investovaní do podielových fondov sú riziká – výnosy nie sú garantované, neexistuje ochrana vkladov a ďalšou nevýhodou sú určite vstupné poplatky, ktoré sú pri každom fonde odlišné.

Bezpečnosť pri investovaní – pri profesionálnej správe investície je vyššia bezpečnosť investície preto, lebo sa jej venujú ľudia, na to zaškolení. Investovanie upravuje zákon č. 203/2011, ktorý hovorí o činnosti správcovských spoločností a správe podielových fondov. Pri vlastnej správe investície je riziko na samotnom investorovi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu