Bežný účet

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 20.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 555 slov
Počet zobrazení: 3 570
Tlačení: 248
Uložení: 230

Bežný účet

Ide o jednu z veľkých tém súčasnosti. Každý rieši, koľko ho stojí bežný účet v banke, koľko má výberov k dispozícii a koľko by ušetril, keby mal účet v inej banke. Realita je však taká, že veľa ľudí si bežné účty nemení a ostáva pri tých svojich. Je to tým, že ľudia nie príliš radi menia svoje zvyky alebo je ponuka bežných účtov veľmi podobná a teda sa zmena moc neoplatí?

Áno, je pravda, že v princípe všetky banky majú v ponuke bežné účty, ktoré sú obsahom takmer identické. Bežný účet sa primárne používa na spravovanie financií v domácnosti, na medzibankové prevody a výber hotovosti z bankomatu. Služby, ktoré k týmto základným poskytujú banky navyše, sa využívajú len veľmi málo.

Aké služby by teda mali byť spojené s výhodným bankovým účtom?
Internet banking – ide o prístup k účtu cez počítač alebo mobil. V záujme banky, ale aj používateľa je, aby bol internet banking jednoduchý, rýchly na používanie, ale zároveň bezpečný. Banka totiž zodpovedá za financie, ktoré má užívateľ u nej uložené a v prípade hackerské útoku musí užívateľom a klientom danú sumu vrátiť.

SMS notifikácia – pre klientov banky ide o dôležitú informáciu – dostávajú cez sms správy informácie o aktuálnom stave na svojom účte. SMS notifikácia by mala informovať o všetkých prijatých a odoslaných transakciách.
Platobná karta – zvyčajne je k bežnému účtu dostupná buď karta Visa/Visa electron alebo Maestro. Na Slovensku je ich používanie identické, rozdiel sa prejaví len v zahraničí, kde niektoré obchody nemusia akceptovať niektorú z týchto spoločností.

Povolené prečerpanie – ide o možnosť krátkodobej pôžičky, ktorú využívajú ľudia v prípade, keď náhle potrebujú viac prostriedkov, ako majú aktuálne na svojom účte. Povolené prečerpanie sa používa často pred výplatami, kde už ľudia majú menej financií a povolené prečerpanie im takto pomôže preklenúť určité obdobie.

Výber z bankomatov - pre bežných užívateľov, klientov banky je veľmi dôležité, aby bola dostupná široká sieť bankomatov. Každá banka má voju sieť bankomatov, pri ktorých majú klienti buď výber zdarma alebo za symbolický poplatok.

Cashback – ide o možnosť výberu hotovosti u rôznych obchodníkov, prevažne v potravinách. Klienti banky si tak môžu po svojom nákupe aj vybrať hotovosť a ušetria tak cestu k najbližšiemu bankomatu. Túto službu má na Slovensku celkom dobre rozbehnutú napríklad Poštová banka.

Kurzová kalkulačka – kalkulačka mien NBS/ECB

Bezkontaktné platby
– ide o možnosť platiť u obchodníkov len s priložením debetnej karty, bez zadávania PINu. Tieto platby sú zvyčajne do 20 €.
Toto všetko je zarhnuté v bežnom účte. Klient banky dostáva kompletný servis a ani nevie, koľko nákladov je pre banku v pozadí. Banka musí napríklad zaistiť bezpečnosť, vybudovať sieť bankomatov a pobočiek a celkovo pripraviť celý systém tak, aby bolo pre klienta veľmi jednoduché používať všetky možnosti, ktoré má spojené s bežným účtom.

Tieto možnosti a funkcie bežného účtu tvoria pre banku určité náklady. Ak k tomu pripočítame náklady na pobočky, zamestnancov a reklamu, ide o pomerne vysoké mesačné náklady. Časť z týchto nákladov sa prenáša na klientov banky, ktorí sú povinní platiť mesačné poplatky banke. Tie banky, ktoré majú veľa pobočiek, nákladnú televíznu  kampaň, tak majú zvyčajne aj vyššie poplatky. Banky, ktoré sa snažia prinášať svojim klientom konkrétne výhody namiesto sľubov a nákladnej reklamy, tak majú poplatky nižšie. Medzi banky, kde sú nižšie poplatky a teda je to výhodnejšie pre klienta, patrí napríklad Poštová banka s bežným účtom s názvom Dobrýúčet.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#učet #účet a jeho podstata


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu