Ulappa – špeciálny projekt od YIT v Espoo

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 25.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 463 slov
Počet zobrazení: 1 821
Tlačení: 225
Uložení: 220
Ako dobre vieme, developer YIT, ktorý v Bratislave stavia byty vo fínskom štýle, pochádza z Fínska. Okrem Fínska a Slovenska má rozbehnuté developerské aktivity vo viacerých krajinách. Ale práve z Fínska pochádzajú veľmi zaujímavé stavebné projekty tohto developera. Dnes sa pozrieme na projekt Ulappa, ktorý realizovalo YIT vo fínskom meste Espoo.

Pôvodne bolo na tomto mieste menšie obchodné centrum z dielne YIT. Následne sa YIT rozhodlo celú túto stavbu prestavať a postaviť na tomto mieste nový, moderný komplex s dostatkom bytov. V troch objektoch s výškou 6 až 13 poschodí je dnes 250 bytov. Z bežného pohľadu išlo o dobre zvládnutú stavbu, teda nič výnimočné.

Pri detailnejšom pohľade na projekt Ulappa stojí za to všimnúť si viacero detailov, ktoré tvoria tento projekt výnimočným. Už pri plánovaní prebiehala spolupráca medzi developerom YIT a mestom Espoo. YIT malo za úlohu zabezpečiť obytné priestory s vybavenosťou nebytovými priestormi a mesto Espoo sa postaralo o infraštruktúru ulíc a verejného námestia pred budovami. Kedže išlo o spoločnú implementáciu, vyžiadalo si to mnoho komunikácie a projektového manažmentu. Obidve strany však prípravnú aj realizačnú fázu úspešne zvládli a projekt sa tak stal úspešný.

Zvláštnosťou stavby bola okrem iného aj samotná fasáda. Pripomína totiž morské dno. Technicky ide o grafický betón a Ulappa je zatiaľ najväčší projekt, kde sa využila táto technológia. Stavba má svoju vlastnú kotolňu a parkovisko. Ďalšou zvláštnosťou stavby je aj najvyššie poschodie, kde spoločné priestory so službami ako je čistiareň, posilňovňa, tanečná sála, sauny a otvorená terasa. Rezervácia do jednotlivých častí sa dá urobiť cez rezervačný systém YIT Plus. K tomuto systému majú obyvatelia prístup samozrejme online.

Z hľadiska bezpečnosti sa dá vstupovať do budovy cez elektronický prístup a celý objekt je strážený 24 hodín non stop bezpečnostnou službou. V blízkosti budovy sa nachádza nákupné centrum, zdravotné stredisko, denné stacionáre, školy a klzisko. Tiež je tu dobré dopravné spojenie do Helsínk a Tapiola.
 
Práve koncepčné plánovanie medzi developerom a mestom prináša extra výhody pre obyvateľov. Potvrdilo sa to aj pri tomto projekte, ktorý začal spoločným plánovaním a pokračuje tým, že obyvatelia žijú dobre, vo svojom byte a vo výbornej lokalite. Tiež je zrekonštruované ich okolie, v ktorom žijú a to im tiež prináša lepšiu pohodu bývania.

Podobne ako ostatné projekty YIT, aj Ulappa sa vyznačuje kvalitnými materálmi. Tie boli využité na stavbu tohto polyfunkčného bytu. Spomenuli sme už grafický betón, ale ide aj o iné materiály, ktoré sú predurčené na to, aby boli pekné a páčili majiteľom bytov. A tiež ich životnosť je výrazne dlhšia. Podobne ako vo Fínsku, tak aj na Slovensku a v ostatných krajinách, kde YIT pôsobí, prináša kvalitné bývania vo veľmi dobrom štandardne a s fínskym spôsobom bývania.  Ulappa je ukážka moderného spôsobu výstavby s podpisom YIT. Možno sa aj my postupom času aj na Slovensku dočkáme takýchto pokrokových projektov od YIT.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#projektový manažment stavby


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu