Faktory podnikateľskej činnosti

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: janka114
Typ práce: Referát
Dátum: 29.12.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 369 slov
Počet zobrazení: 6 418
Tlačení: 607
Uložení: 589
Faktory podnikateľskej činnosti

4.1  Charakteristika podnikového transformačného procesu (PTP)
Podnikový transformačný proces – činnosti zamerané na premenu vstupov na výstupy.
Vstupy – predstavujú všetko, čo je potrebné na výrobu statku alebo poskytnutie služby (materiál, stroje, zamestnanci, informácie).
Výstupy – predstavujú vyrobený statok alebo poskytnutú službu.

PTP – má tri základné fázy:
1. Obstarávanie vstupov,
2. Vytváranie podnikových výkonov,
3. Odbyt – predaj statkov alebo služieb
Obstarávanie vstupov uskutočňujeme na trhu výrobných faktorov (trh VF). Trh VF sa člení na trh práce, trh pôdy a prírodných zdrojov a trh kapitálu. Z toho vyplýva, že podnik ako základná hospodárska jednotka si musí na trhu VF zaobstarať jednotlivé vstupy – prácu (trh práce), t. z. pracovnú silu, kapitál – na trhu kapitálu a pôdu a prírodné zdroje na (trh pôdy a prírodných zdrojov). Všetky tieto vstupy smerujú do výroby, kde sa premieňajú – transformujú na výstupy (hotové výrobky a služby) – odtiaľ názov podnikový transformačný proces. Hotové výrobky a služby sa predávajú na trhu statkov a služieb.

Príklad:
Výroba kokakoly začína úpravou vody, pri ktoré sa vylučujú všetky nečistoty. Potom sa zmieša s cukrom. K rozpustenému cukru sa pridáva nápojový koncentrát a vzniká sirup. Sirup je základnou surovinou na výrobu osviežujúceho nápoja. Upravená voda a sirup sa sýti  oxidom uhličitým. Na miešanie nápoja musia byť vytvorené vhodné podmienky (nízka teplota a vysoký tlak), aby sa do neho dostalo zodpovedajúce množstvo bubliniek. Hotový nápoj sa plní na bežiacom páse do sklenených a plastových  fliaš. Naplnené a uzatvorené fľaše, označené etiketou s nápisom Coca-cola, putujú k baliacemu stroju, kde sa ukladajú do prepraviek, prípadne sa obalia fóliami. Zabalené nápoje sa dodávajú do skladov, odkiaľ sa rozvážajú do obchodov, reštaurácií a pod.
 
Cieľom podniku je dosiahnuť pri premene vstupov na výstupy čo najvyšší zisk, t. z. maximalizovať zisk. Preto musí prebiehať transformačný proces efektívne.

Podnik môže dosiahnuť efektívnosť viacerými spôsobmi:
1. Maximalizáciou výstupov – s určenými vstupmi chce dosiahnuť maximálne výstupy (obuvník má 10 m kože, má z nej vyrobiť čo najviac párov topánok určenej veľkosti a kvality).
2. Minimalizáciou vstupov – určené výstupy chce zabezpečiť s minimálnymi vstupmi (obuvník má vyrobiť 10 párov topánok. Pri ich výrobe má spotrebovať čo najmenej kože).
3. Optimalizáciou vstupov a výstupov – dosiahnutý výstup má byť primeraný vloženým vstupom (cieľom obuvníka je, aby pri porovnaní ceny vstupov na výrobu topánok a získaných peňazí z ich predaja bol dosiahnutý čo najlepší výsledok).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu