Hospodárstvo a jeho činitele

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 19.01.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 465 slov
Počet zobrazení: 6 121
Tlačení: 554
Uložení: 616
Hospodárstvo a jeho činitele, vstupy a výstupy
 
Hospodárstvom  rozumieme tú oblasť cieľavedomej činnosti ľudí , ktorej cieľom je výroba statkov a služieb. Vo výrobe sa  pretvárajú /transformujú / výrobné vstupy  / stroje, materiál, suroviny ale aj ľudská práca / tak, aby ich výsledkom boli  očakávané výstupy  / kapitálové statky alebo spotrebné statky a služby/. Všetky  vstupy do výroby sa označujú výrobné činitele  a možno ich  rozdeliť na tri základné  skupiny a to  : prírodné zdroje, práca, kapitál. Prírodné zdroje  zahŕňajú všetko to, čo človek získava z prírody a využíva vo výrobnom procese. Patrí sem najmä pôda, ktorá sa využíva  v poľnohospodárstve ale aj na stavby domov a ciest ,tovární a železníc, nerastné bohatstvo- ako zdroj surovín a nerastov , rôzne energetické zdroje,  samotné životné prostredie ú vzduch, voda. Práca  predstavuje  cieľavedomú činnosť ľudí  zameranú na tvorbu statkov a služieb, ktoré uspokojujú ľudské potreby. Ide tak o fyzickú , ale aj  o duševnú prácu, ktorú ľudia / pracovné sily  vynakladajú  v procese výroby. Môže ísť o prácu  v priemysle, poľnohospodárstve  doprave, zdravotníctve školstve. Na vykonávanie práce je potrebné získať príslušnú kvalifikáciu  / vzdelanie /  ktorá závisí  od zložitosti  a náročnosti práce.  Čím je práca zložitejšia , tým si vyžaduje vyššiu kvalifikáciu.

Kapitál tvoria tie statky , ktoré pomáhajú pri výrobe ďalších  statkov a služieb. V priemyselnom podniku to môžu byť napr. stroje a zariadenia , výrobné haly a budovy , ale aj dopravné prostriedky , zásoby pomocou  ktorých sa vyrábajú  nové statky a služby. To je fyzický kapitál. Kapitál  existuje aj v peňažnej podobe , ktorý je predpokladom existencie  fyzického kapitálu  / samotné peniaze, cenné papiere- akcie, dlhopisy a pod. / .Výrobné výstupy sú výsledkom výroby , môžu byť v podobe  kapitálových  alebo spotrebných statkov a služieb.

Podnik je taká hospodárska jednotka, ktorej základným cieľom a funkciou je podnikanie  / podnikateľská činnosť/.Podniky predstavujú  základný organizačný článok  hospodárstva v príslušnej krajine.
Výrobkom sa označujú hmotné statky, ktoré sú výsledkom vlastného výrobného procesu  určitého konkrétneho  podniku.  Napríklad výrobkom  automobilovej firmy je auto , výrobkom  pekárne  je chlieb . Ide o finálne  výrobky , ktoré môže podnik spotrebovať na vlastné účely alebo ich predať.
Tovar, je teda všetko to, čo  podnik ako hospodárska jednotka  predáva spotrebiteľovi.  Každý výrobok , ktorý sa ostáva na trh je  tovarom.
 
Porovnanie typov ekonomík
Zvykový- celé ekonomické správanie je založené na tradíciách a zvykoch-dnes sa vyskytuje iba u niektorých primitívnych narodov.
Centrálne plánovaný-vyznačuje sa riadením celého ekonomickeho života vládou na základe centrálneho plánu krajiny a jeho následným rozpracovaním na nižšie úrovne.Tento systém  využívali bývalé socialistické štáty,v ktorých prevažovalo štátne vlastníctvo a monopolné postavenie vyrobcov.

Trhový
zodpovedá situácii,v ktorej je ekonomika koordinovaná iba prostredníctvom trhu.Neexistujú žiadne zásahy vlády.Je to však abstraktná situácia,lebo vláda vždy aspoň v minimálnej miere zasahuje do ekonomiky.Najviac sa tejto situácii priblížil kapitalizmus voľnej súťaže v 19. storočí.

Zmiešaný systém-je v súčasnosti prevládajucim usporiadaním ekonomík vyspelých krajín sveta - je to v skutočnosti trhový systém doplnený o zásahy vlády(tzv.hospodárska politika), v niektorých situáciach, keď samotný trhový mechanizmus neposkytuje uspokojivé vysledky (napr. stanovenie minimálnej mzdy vládou,dane sociálne opatrenia a pod) 

Zdroj: Lucia Sýkorová
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu