Činnosť obchodných bánk

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: maturanti
Typ práce: Maturita
Dátum: 24.07.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 748 slov
Počet zobrazení: 10 541
Tlačení: 575
Uložení: 648
Činnosť obchodných bánk
Základná úloha banky v trhovej ekonomike spočíva v prijímaní a požičiavaní peňazí vo veľkých množstvách. Banky sú schopné prijímať peniaze od miliónov vkladateľov, ktorí dokážu koncentrovať do obrovských súm, aby sa mohli financovať aj tie najväčšie projekty. Touto činnosťou poskytujú služby podnikateľským subjektom, obyvateľstvu, vláde, komunálnym orgánom a ostatným bankám. Činnosť obchodných bánk je obchodno-podnikateľského charakteru a ide im o dosiahnutie maximálneho zisku.

Banky plnia významnú sprostredkovateľskú úlohu. Dôležitý význam je, že banky pracujú s peniazmi vkladateľov, ktoré musia vrátiť. Banka však požičia peniaze len v prípade, ak je projekt dostatočne efektívny a miera rizika je únosná, prípadne zistí účel, na ktorý si dlžník požičia. Ak má banka v tomto smere pochybnosti, peniaze nepožičia.

Banka určujú rozvoj alebo útlm podnikov a celého hospodárstva. Snažia sa o čo najefektívnejšie použitie peňažných prostriedkov na financovanie takých projektov, ktoré znamenajú prínos a vytvárajú predpoklady pre celkový ekonomický rast. Banky do určitej miery ovplyvňujú sporivosť ekonomických cieľov, miera sporivosti sa mení podľa výšky úrokových sadzieb a podľa vkladov. Takto banky ovplyvňujú rozhodovanie jednotlivcov a firiem či použijú peňažné prostriedky na spotrebu alebo budú šetriť.

Druhy bankových obchodov

Podľa zákona o bankách je banka právnickou osobou, ktorá prijíma vklady a poskytuje úvery.
Aktíva – predstavujú majetok banky, najväčšou položkou aktív sú poskytnuté úvery a pôžičky.
Pasíva – sú zdroje krytia bankových obchodov, môžu byť vlastné a cudzie. Najvýznamnejšou položkou pasív sú prijaté vklady.

Podľa vplyvu obchodov na celkovú sumu aktív alebo pasív členíme obchody na 3 skupiny:
1.  Aktívne bankové obchody – zmena na strane aktív
2.  Pasívne bankové obchody - zmena na strane pasív
3.  Bilančne neutrálne sprostredkovateľské obchody – sú to činnosti, ktoré neovplyvňujú bilanciu banky.

Aktívne operácie obchodných bánk
 
Úverové bankové produkty -  pod bankovými úverovými produktmi chápeme poskytovanie finančných prostriedkov klientom banky v podobe rôznych úverov. Klienti banky tak získavajú zdroj financovania svojich potrieb.

Hľadiská členenia úverov:
1.  Doba splatnosti  -   krátkodobé (do 1 roka)
- strednodobé (do 4 rokov)
- dlhodobé (nad 4 roky)
 
2.  Príjemca úveru  - obyvatelia
- podnikateľské subjekty
- verejná správa
 
3.  Forma poskytovania  –   peňažné úvery
-  záručné úvery /záruky
 
4.  Podľa účelu  -  účelové
- bezúčelové
 
Zásady poskytovania úverov
Banka sa ako podnikateľský subjekt snaží dosiahnuť zisk, súčasne však musí brať do úvahy primerané riziko s ohľadom na jej stabilitu a ochranu veriteľov a vkladateľov. Preto pri poskytovanú úveru postupuje opatrne a dodržiava tieto zásady:

Zásada zmluvnosti - úverový vzťah medzi bankou a klientom sa zakladá vždy zmluvne. Právnu úpravu zmluvy určuje Obchodný zákonník, • 497, podľa ktorého sa veriteľ banky zaväzuje, že poskytne na požiadanie dlžníka a v jeho prospech peňažné prostriedky, dlžník sa zaväzuje, že poskytnuté peňažné prostriedky vráti a zaplatí aj úrok. Zmluva o úvere musí byť vždy písomná, podpísaná oboma stranami a obsahuje tieto náležitosti:
-  určenie zmluvných strán
-  výšku úveru
-  predmet /účel úverovania
-  sankcie v prípade nedodržania podmienok
-  spôsob a lehota čerpania úveru
-  doba splatnosti a spôsob splácania úveru
-  výšku úrokovej sadzby
-  spôsob zabezpečenia úverového rizika
-  povinnosti banky aj dlžníka

Zásada zúročiteľnosti - pre žiadateľa o úver je dôležitá aj jeho cena, teda výška úroku, ktorý bude musieť banka zaplatiť za požičané peňažné prostriedky. Dlžník je teda povinný od momentu poskytnutia úveru platiť z neho úroky v dohodnutej výške. Banky v úverovej zmluve okrem základných úrokových sadzieb môžu dohodnúť aj tzv. sankčné úroky (do výšky 30%) vtedy, ak sa dlžník omešká v dohodnutých splátkach. Výpočet úroku:
 
úrok = suma úveru  x  úroková sadzba  x  počet dní
100  360

Zásada termínovanosti - znamená platenie úveru v dohodnutom termíne splatnosti. Úvery delíme na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé.
 
Zásada účelovosti - žiadateľ o úver by mal ešte pred požiadaním banky o poskytnutie úveru zistiť, či mu banka bude financovať jeho zámer, teda účel. Iný účel je u podnikateľa a iný u FO. Podnikateľ môže požiadať o úver napr. na nákup strojov, zariadení, budov,  na rekonštrukciu. Fyzickým osobám poskytujú banky úvery na kúpu bytu, domu, auta...
 
Zásada návratnosti - žiadateľ úveru na základe podania žiadosti o úver nemá na poskytnutie úveru žiadny právny nárok. Preto banka neposkytuje úver automaticky a každému. Banka poskytnutím úveru podstupuje riziko, že budúci dlžník nebude schopný úver splatiť ani hradiť úroky z neho. Uzatvorenie úverovej transakcie banka realizuje až po dôkladnom zhodnotení bonity (finančného hospodárenia) žiadateľa o úver. Pre banku je rozhodujúce, aby bol každý úver návratný a efektívne využitý.

Zásada zabezpečenia úveru - sú to opatrenia, ktoré umožňujú úspešne uplatniť nároky banky voči dlžníkovi, alebo voči tretej osobe (ručiteľovi) a tak dosiahne uhradenie úverovej a úrokovej pohľadávky. V našom právnom poriadku sa zabezpečenie úveru realizuje buď osobným zabezpečením úveru alebo prostredníctvom práva na veci dlžníka.
 
Postup pri poskytnutí úveru
 
a) úvodné stretnutie - pred podaním žiadosti o úver je vhodné, aby sme v banke zistili predbežné podmienky pred poskytnutím úver. Počas konzultácie s pracovníkom banky zistíme, či je nám banka vôbec ochotná úver poskytnúť. Výhodou je, ak máme v banke vedený účet. Na základe vývoja tohto účtu posúdi banka našu bonitu.
 
b) žiadosť o úver - vpisujeme tu údaje do predtlačeného formulára a to:
- identifikačné údaje žiadateľa (obch. meno, IČO, číslo účtu),
- predmet úveru (či je v povolenej podnikateľskej činnosti, jednoznačnú účel úveru, suma
  požadovaného úveru a doba jeho trvania),
- výška úveru,
- splácanie úveru,
- preukázanie odbytu marketingovým prieskumom (predbežnými zmluvami s odberateľmi)
- čerpanie úveru (časové členenie a spôsoby čerpania),
- zabezpečenie úveru (formy a spôsoby),
- záväzky žiadateľa,
- spojenie s inými bankami alebo prehlásenie, že klient nečerpá úver z iných bánk,
- ostatné špecifické náležitosti konkrétneho úveru,
- podpisy zodpovedných osôb,
- prílohy k žiadosti: A: preverenie právnych pomerov klienta (výpis z OR, ŽR),
B: podnikateľský plán,
C: výkaz majetku a zdrojov jeho krytia.
 
c) analýza žiadosti - na základe predložených dokumentov si banka overuje, či bude klient schopný splácať úver. V prípade rozhodnutia o poskytnutí úveru nasleduje podpísanie zmluvy.
 
Zmluva obsahuje - predmet zmluvy, čerpanie úveru, splácanie úveru, úrokovú sadzbu, zabezpečenie úveru, úroky z omeškania, záverečné ustanovenia.
 
Druhy peňažných úverov
 
Krátkodobé:
1. Kontokorentný úver - jeho základom je kontokorentný účet, ktorý je kombináciou vkladového a úverového účtu. Používa sa na zúčtovanie bežných záväzkov a pohľadávok klienta s jeho obchodnými partnermi. Ak sú výdavky vyššie ako jeho príjmy bežný účet sa dostáva do debetu. Debetné saldo predstavuje poskytnutie kontokorentného úveru. Toto poskytnutie môže byť len do výšky úverového limitu. Kontokorentný úver sa používa na:
- vyrovnanie výkyvov bežného účtu,
- dlhodobé krytie obežných aktív (na podnikanie),
- sezónne potreby obežných aktív,
- krátkodobé investičné výdaje.
Poskytuje sa stabilným a bonitným klientom. Je splatný kedykoľvek. Má však charakter trvalej úverovej účasti banky v podnikateľskom subjekte. Modifikáciou kontokorentného úveru je revolvingový úver, ktorý sa automaticky obnovuje na pôvodnú výšku.
 
2. Eskontný úver - banka nakupuje od klienta zmenky pred ich splatnosťou za nominálnu hodnotu zníženú o diskont - úrok. Pri dospelosti (splatnosti) zmenky ju predkladá zmenkovému dlžníkovi na úhradu. Odkúpenie zmenky bankou pre lehotou splatnosti sa nazýva eskont.
 
3. Lombardný úver - je zabezpečený založením hnuteľného majetku alebo práva dlžníkom. Výška tohto úveru je od 60 - 90% z hodnoty zálohy. Môže byť na: CP, tovar, pohľadávky, drahé kovy a iné cennosti. Najrozšírenejším druhom lombardného úveru je lombardný úver na cenné papiere.
4. Spotrebný úver - ide o úvery jednotlivcovi na financovanie predmetov dlhodobej spotreby a služieb. Pri posudzovaní toho, či banka poskytne tento úver sa berie do úvahy schopnosť a ochota klienta splácať úver v budúcnosti a jeho peňažný príjem.
 
5. Akceptačný úver - je spojený so zmenkou. Dôležitým krokom pri cudzej zmenke je jej prijatie - akcept - písomné prehlásenie na zmenke, keď sa zmenkovník zaviaže, že zaplatí za zmenku v čase je splatnosti.
 
6. Avalový úver - ručiteľský - je jednou z možností osobného zabezpečenie úveru. Rušením preberá nejaká osoba na seba záväzok, že uspokojí nároky veriteľa, pokiaľ tak neurobí hlavný dlžník.
 
Strednodobé a dlhodobé
1. Emisná pôžička - spája sa s emisiou dlhopisov, ktorú klientovi zabezpečuje banka, pričom časť emisie spravidla odkúpi. Podnikateľský subjekt sa neobracia na banku so žiadosťou o úver ale o emisiu dlhopisov.
 
2. Pôžička na úverový úpis - dlžník podpisuje banke záväzkovú listinu - úverový úpis. Táto listina je dôkazom pohľadávky banky voči klientovi.

3. Hypotekárny úver - je úver s lehotou splatnosti minimálne 5 rokov. Musí byť zabezpečený záložným právom k nehnuteľnosti.
 
4. Účelový úver - je úver poskytnutý bankou na presne stanovený účel. Strednodobý účelový úver je určený na financovanie prevádzkových aj investičných potrieb a dlhodobý účelový úver sa používa na financovanie investičných potrieb.
 
Pasívne bankové operácie
Sú to transakcie, pri ktorých obchodná banka prijíma od svojich klientov peňažné prostriedky, čiže vklady. Pod vkladom rozumieme zverenie peňažných prostriedkov vkladateľa banke. Tieto vklady predstavujú záväzky banky voči vkladateľovi na ich výplatu vrátane dohodnutého úroku. Obchodná banka sa pri vkladových operáciách stáva dlžníkom a platí svojmu vkladateľovi úrok ako náhradu za zapožičané peňažné prostriedky. Výška úroku závisí od doby, na ktorú sa vklad banke poskytol, od aktuálne úrokovej sadzby a od výšky vkladu.
 
Klientske bankové účty - považujeme ich za základné bankové produkty, na tomto účte eviduje banka podľa svojej pozície buď pohľadávky alebo záväzky voči klientovi.
 
Bežný účet - je to prvý obchod, v ktorom nadväzuje klient vzťah s bankou, predstavuje uchovávanie peňazí v banke, jeho hlavnou funkciou je uskutočňovať platobný styk. Účel sa zakladá zmluvou, ktorá musí mať písomnú formu. Banka ďalej vyžaduje preukázanie právnej subjektivity predložením dokladov, vloženie základného vkladu, podpisový vzor osôb, ktoré budú môcť disponovať s peniazmi na účte. Ešte pred výberom hotovosti alebo uskutočnením úhrady sa musí banka presvedčiť, či je na účte dostatočné krytie, v opačnom prípade sa nemôže uskutočniť. Úroková sadzba je veľmi nízka. Majiteľ účtu ho môže zrušiť, je povinný vrátiť platobnú kartu a zrušiť zadané trvalé platobné príkazy. Za vedenie účtu a uskutočňovanie platobných transakcií si banky účtujú rôzne poplatky. O uskutočnených platbách, o starom aj novom zostatku zasiela banka majiteľovi účtu výpis z bankového účtu. Pre klienta je to najlepší zdroj kontroly, ale má aj informačný charakter a po ukončení kalendárneho roka banka zostaví tak bilančný výpis.
 
Platobné karty - sú súčasťou bežného účtu. Umožňujú nám pohodlné platenie za tovary a služby, ale aj výber v hotovosti z bankomatu. Rozlišujeme tieto platobné karty:
 
a) debetná - pri nej používane svoje vlastné peniaze, vydajú nám ju k bežnému účtu a môžeme ju použiť len vtedy, ak máme kladný zostatok. Bezprostredne po výbere hotovosti z bankomatu alebo po platbe kartou u obchodníka sa peniaze odrátajú z nášho bežného účtu.
 
b) kreditná - držiteľ tejto karty nepoužíva vlastné peniaze, čiže je výhodná pre tých, ktorí radi utrácajú a až potom platia - teda platia formou úveru.
 
c) embosovaná - identifikačné údaje sú vryté zo zadnej strany, na vrchnej strane teda písmo vyčnieva na povrch karty.
 
d) elektronická - má hladkú tlač a záznamy dát na karte môžu byť vo forme magnetického prúžku, mikročipu alebo bankového záznamu.
 
e) virtuálna - má dematerializovanú podobu, používa sa na platenie vo virtuálnom prostredí internetu. Namiesto plastu ide o bezpečnostnú obálku, ktorá obsahuje všetky dôležité údaje  na realizáciu transakcie.
 
Zásady ochrany platobnej karty:
-  chráňte ju pred poškodením,
-  po prevzatí kartu ihneď podpíšte na zadnej strane a nikomu ju nepožičiavajte,
-  chráňte si svoj PIN kód, nenoste ho spolu s kartou a pri výbere peňazí dajte pozor, aby ho nemohol nikto spozorovať,
-  sledujte výpisy z účtu,
-  pri strate karty ohláste túto udalosť čo najskôr banke, ktorá kartu vydala, pretože je potrebné ju zablokovať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu