Investovanie do komodít

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: studak
Typ práce: Referát
Dátum: 05.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 365 slov
Počet zobrazení: 2 849
Tlačení: 259
Uložení: 264
Investovanie do komodít: Zlato je nielen vzácne, ale aj výnosné
 
Jednou z mála investícií, ktorá sa vzhľadom na súčasnú situáciu na finančných a komoditných trhoch vyplatila bola investícia do zlata. Kým sa väčšina investičných nástrojov momentálne obchoduje na úrovniach spred niekoľkých rokov, zlato atakuje historické maximá.

Cena zlata je najviac ovplyvnená situáciou vo svete, tak politickou, ako aj ekonomickou. V neistých dobách sa investori uchyľujú k bezpečným investíciám, jednu z ktorých predstavuje aj zlato. Práve neistá ekonomická situácia v poslednej dobe má za následok, že sa cena zlata v poslednom roku a pol obchoduje na najvyšších hodnotách v histórii. Zlato je už odpradávna považované za bezpečný prostriedok pre ukladanie úspor a zaisťovanie sa voči inflácii. Pri zlate je potrebné uvedomiť si aj jeho inverznú koreláciu s kurzom amerického dolára, keď dolár oslabuje, cena zlata zvyčajne rastie a naopak. Dôvodom je kótovanie zlata v amerických dolároch, pričom oslabujúci dolár zlacňuje zlato pre investorov z krajín, v ktorých sa neplatí dolármi a tým pádom rastie dopyt po ňom a naopak. 
 
V porovnaní s väčšinou ostatných komodít exituje široká škála možností ako investovať do zlata. Zlato je totiž jednou z mála komodít, ktorú je možné aj fyzicky vlastniť, a to v podobe zlatých tehličiek, zlatých zliatkov, prípadne mincí, ktoré si je následne potrebné uschovať na bezpečnom mieste.  
Výhodou zlatých mincí je možnosť investície do zlata v malom množstve v porovnaní s tehličkami alebo zliatkami. Zároveň sú zlaté mince likvidnejšie, keďže existuje možnosť predať ich po kusoch s oveľa nižšou hodnotou akú majú napr. tehličky. Nie je problémom vyhľadať si na internete spoločnosti, ktoré sa zaoberajú obchodovaním so zlatými mincami a využiť ich služby. 
Medzi najpopulárnejšie svetové zlaté mince patria Gold Eagle, vydávané vládou Spojených štátov amerických, ako aj Gold Maple Leaf, čo je minca vydávaná Kanadskou kráľovskou mincovňou v rýdzosti 24 karátov. Vláda juhoafrickej republiky vydáva mince Gold Krugerrand, ktoré patria medzi najstaršie vydávané mince na svete. 
 
Ďalšou možnosťou, ako fyzicky vlastniť zlato, je kúpa certifikátu na zlato. Jedná sa o hybridný inštrument, ktorý umožňuje investorovi vlastniť zlato aj bez toho, aby ho mal vo fyzickej držbe. Fyzická držba zlata má tú nevýhodu, že sa investor musí sám postarať o jeho zabezpečenie, teda uložiť ho na bezpečné miesto, čo predstavuje pre neho dodatočné náklady. Certifikát predstavuje len vlastnícke právo na určité množstvo zlata, o jeho uloženie a zabezpečenie sa stará emitent certifikátu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#investovanie do zlata


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu