Úverový register

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 06.11.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 431 slov
Počet zobrazení: 2 889
Tlačení: 259
Uložení: 237
Úverový register
Úverový register alebo aj Spoločný register bankových informácií (SRBI) využívajú v prvom rade banky na zníženie úverového rizika. Na druhom mieste je prospech pre občana. Aj vďaka registru môžu banky poskytnúť nižšie úroky na úverových produktoch. Horšie sú však na tom nedisciplinovaní klienti, k úveru sa dostanú oveľa ťažšie.

Kto je vedený v registri
Každý klient, ktorý má hypotéku, spotrebný úver, stavebný úver, medziúver alebo aj povolené prečerpanie na účte, či kreditnú kartu. V registri sú dokonca uvedení aj žiadatelia o úver, ktorým úver nebol schválení.
Aké informácie sú zaznamenané

Osobné údaje – meno, priezvisko, rodné číslo, adresa.
Údaje o existujúcich a ukončených úveroch – finančná inštitúcia, typ úveru, začiatok úveru, výška úveru, zostatok istiny, výška splátky, počet oneskorených splátok a maximálna dlžná čiastka.
Žiadosti o úver – typ úveru, fáza (žiadosť, odvolané, odmietnuté), rola (žiadateľ, ručiteľ), finančná inštitúcia, dátum žiadosti, počet splátok, výška úveru.

Nesplátkové operácie – všetky informácie o povolených prečerpaniach (kontokorentný úver) a kreditných kartách.
V registri sa nachádzajú aj informácie, ak ste niekomu ručiteľom na úvere.
Pred bankou neschováte nič. Aj prehrešky z minulosti vidí každá banka, pretože v registri sa uchovávajú informácie taktiež o ukončených úveroch.

Ako a kde získať výpis z úverového registra
Spoločný register bankových informácii má kontaktné pracovisko v Bratislave na ulici Malý trh 2/A. O výpis z úverového registra si môžete požiadať osobne v Bratislave alebo aj poštou. Formuláre si stiahnete priamo na ich webovej stránke (www.sbcb.sk). Pri osobnej návšteve máte možnosť získať výpis na počkanie, samozrejme za príplatok. Ak máte dostatok času, tak štandardná doba na vystavenie výpisu je 30 dní a pošlú Vám ho poštou na Vašu adresu.
Ako sa vyhnúť negatívnym informáciám

Byť v úverovom registri neznamená automaticky niečo zlé. Ak splácate úver disciplinovane a nemáte vysokú úverovú angažovanosť, tak je všetko v poriadku. Iná situácia je v prípade, ak ste svoje záväzky nesplácali včas alebo vôbec. Na čo by ste si mali dať pozor?

Splácajte svoje splátky včas. Aj niekoľko dňové omeškanie automaticky generuje negatívnu informáciu do úverového registra. Nepovolené prečerpanie. V prípade ak prekročíte rámec povoleného prečerpania alebo sa dostanete do mínusu na účte, kde povolené prečerpanie nemáte, ste v nepovolenom prečerpaní a je to tiež uvedené v registri. Ako môže vzniknúť? Najčastejšie si banka inkasom strhne poplatky za vedenie účtu alebo splátku úveru.

Ručenie na úvere. Ak osoba, ktorej ste ručiteľom úver nespláca poctivo, tak sa obohatí aj Váš úverový register o negatívnu informáciu.
Informácie sa do registra dostanú veľmi ľahko. Naopak, vyčistiť si úverový register, je takmer nemožné. Záznamy zostávajú v registri aj po splatení úveru. Mali by byť vymazané až po 5 rokoch od posledných splátok.

Zdroj: 1, 2
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Úverový register


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu