Comte

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 31.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 701 slov
Počet zobrazení: 4 343
Tlačení: 435
Uložení: 451
Každé odvetvie poznania prechádza cez 3 štádiá:

- Teologické štádium-
ľudský duch sa díva na vnútornú podstatu bytia, prvé a posledné príčiny všetkých pôsobení, všetky javy si vysvetľujú ako príčinu jedného, alebo viacerých nadprirodzených činiteľov.
- Metafyzické štádium- nadprirodzené činitele sa nahrádzajú abstraktnými silami- personifikovanými abstrakciami. Cez isté súcna sa vysvetľuje všetko.
- Pozitívne štádium. Človek sa nedostane k absolútnym poznatkom. Javy sa vysvetľujú tak, že sa hľadajú zákony podobnosti a následnosti. Vysvetľovanie faktov spočíva v spájaní javov so všeobecnými zákonmi, ktorých počet sa vývojom vedy zmenšuje.

Teologický systém došiel k najvyššej dokonalosti keď boli mnohobožstvá nahradené monoteizmom. Posledný stupeň metafyziky je prijatie jedného všeobecného súcna- monizmus. Posledným štádiom vedy je- hoci sa k tomu nikdy asi nedospeje- ak by sme rozličné pozorované javy považovali za prípad jedného javu- napr. gravitácia, ako Comte uvádza. Štádiám vo vede zodpovedajú štádiá v spoločnosti, teologickému feudálne, metafyzickému revolučné a pozitívnemu vedecko- priemyselné. Medzi vedami, ktoré dospeli do pozitívneho štádia niet ani jednej, ktorá by predtým nebola v metafyzickom štádiu. Každý človek bol v detskom veku teológom, v mladosti metafyzikom a v dospelosti fyzikom. V každom období, i období vedy potrebujeme nejakú teóriu, ale v rannom období ľudstva človek nie je schopný vytvoriť teóriu založenú na pozorovaní.

Všetci veľkí duchovia od Baconových čias tvrdia, že skutočné poznanie je len to, čo sa zakladá na pozorovaných faktoch. Pozitívna filozofia je konečný stav, ale človek musel predtým dočasne využívať dočasne teologickú a metafyzickú filozofiu. Základný zákon pozitívnej filozofie je pozerať na javy ako na také, ktoré podliehajú nemeniteľným prírodným zákonom. Našou snahou je ich zredukovať na najmenší počet. Ako príklad dáva Newtonovo zjednotenie gravitácie a pohybov vo vesmíre.

Každý jav patrí do jednej z piatich kategórií vedy - astronómia /nebeská fyzika/, pozemská fyzika, fyziológia /biológia/ a sociálna fyzika /sociológia/. Čím skôr menovaná veda, tým väčšími celkami sa zaoberá, čím ďalej, tým sa zaoberá špecifickejšími, zvláštnejšími vecami. Predmet skúmania je iba jeden a všetko poznanie súvisí cez fyziku Klasifikácia vied je len výtvor človeka. No Comte nehlása redukciu všetkej vedy na fyziku. Výsledkom pozitívnej filozofie je ukázať zákony hľadania poznania a tiež zabezpečiť prestavbu výchovného systému. Koexistencia teologickej, metafyzickej a pozitívnej filozofie prináša zmätok, malo by nastať víťazstvo pozitívnej filozofie. Pozitívna filozofia je povolaná vládnuť. Pokusy o všeobecný výklad všetkých javov z jedného zákona sú nanajvýš chimerické. Bolo by to možné iba tak, že by všetko patrilo pod gravitáciu, ale ani toto nie je možné. Laplace chce redukovať chémiu na fyziku, ale to je hrubé zjednodušenie, naráža to na problémy.

Klasifikácia, ako ju budovali biológovia a zoológovia dáva príklad na rozvetvenie poznaných vecí, dáva nám do ruky bezpečné vodidlo. Vytvoriť systém základných pojmov pre celé poznanie, bazálne, ktoré sa neopiera o žiadny iný systém, to nazval Bacon prvou filozofiou. Cesta celej filozofie je od vedy k predvídaniu, od predvídania ku konaniu. Vedy majú nasýtiť túžbu po poznaní. Medzi učencami a predákmi výroby sa ustanovuje trieda inžinierov, ktorej poslaním je organizovať vzťahy medzi teóriou a praxou. Bez práce na pokroku vedeckých poznatkov ich preberá a aplikuje do praxe.
Vedy vo všeobecnosti delíme na základné a opisné, aplikačné. Fundamentálnou vedou je fyzika, ak to hodnotíme podľa zložitosti a chceme ísť od abstraktnejšieho po zložitejšie, zvláštnejšie. Ak ideme od najvšeobecnejšieho, v rámci všeobecnej fyziky je najvšeobecnejšia astronómia. Nebeské pohyby pokladá Comte za jednoduchšie ako najjednoduchší jav pozemskej mechaniky. Samotná pozemská fyzika sa delí a/ na mechanické hľadisko- vlastnú pozemskú fyziku a b/ na chémiu. Chémia je špecifickejšia veda ako fyzika v užšom zmysle slova. Ak od fyziky a chémie oddelíme anorganickú fyziku, dostaneme fyziku organického sveta- fyziológiu alebo biológiu. Pokiaľ z nej oddelíme fyziku človeka, získame sociálnu fyziku, ktorú však nechápe ako medicínu, ale súhrn antropologických vied o človeku včítane nej, široko ponímanú sociológiu. Comte je zakladateľom vedecky ponímanej sociológie. Podľa neho ešte nedospela do stavu pozitívnej vedy, do tohto stavu ju priviedol až Comte a historici vedy mu dávajú za pravdu.
Základnou metódou, vedou, ale používanou ako základná metóda všetkých vied je matematika. Jej poznatky musí poznať každý, kto sa zaoberá akoukoľvek vedou.

Matematikou počínajúc, platí nasledovné pravidlo: každá zložitejšia veda musí poznať najvšeobecnejšie zákony jednoduchších vied, vedec zapodievajúci sa zložitejšou vedou musí byť znalý základných zákonov jednoduchších základných vied. Nejakú vedu je možno vysvetľovať dvojako, dogmaticky- cez súbor aktuálnych základných poznatkov a oblastí, a historicky, cez prizmu vzniku a dejinného vývoja včítane slepých uličiek.
Comte založil pozitivistické náboženstvo, spočíva na láske k ľudstvu, ktoré je personifikované do najvyšších bytostí, pre tento prístup razí Comte pojem altruizmus. Po Comtovej smrti sa stal najvyšším kňazom pozitivistickej cirkvi Pierre Lafitte.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Klasifikacia vied #pozitivistti v novovekej filozofii #dogmatizmus vedy #comte #sociálna fyzika


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu