Empiriokriticizmus

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 31.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 526 slov
Počet zobrazení: 4 400
Tlačení: 466
Uložení: 478
Týmto názvom pomenoval Lenin najmä filozofiu II. fázy pozitivizmu Ernsta Macha a Richarda Avenaria. Názov sa vžil i vďaka Leninovej knihe Materializmus a empiriokriticizmus. Do II. fázy pozitivizmu počítajú historici filozofie aj Poincarého, ale už nie do empiriokriticizmu.

Najvýznamnejším predstaviteľom empiriokriticizmu je Ernst Mach. Jeho hlavné dielo je Analyse der Empfindungen /Analýza pocitov/. Filozofi empiriokriticizmu sa vyjadrovali najmä k povahe podstát ktoré skúma fyzika, k nositeľovi toho, čo je merané vo fyzike. V tomto zmysle zastávajú fenomenalistický postoj. Je to umožnené najmä vďaka objavom kvantovej fyziky, ktorej počiatky Mach ešte zažil a reagoval na ne. Špecifickosť zákonitostí kvantovej fyziky ukazuje neudržateľnosť mechanistického a korpuskulárneho obrazu sveta. Práve pozitivistická orientácia Macha zabraňuje zaoberať sa podstatou, nositeľmi javov kvantovej fyziky. Leží to mimo kompetentnosti ľudských odpovedí a teda aj mimo poznania, o tom by boli iba dohady, ale nič presné. Preto je najlepšou pozíciou pre fyzika zaoberať sa iba fyzikálnymi javmi a nie tým čo je za nimi, ak tam vôbec niečo je. Jediná správna metóda poznania je pozorovanie a experiment. Fyzika skúma invariantnosti, zákony a nedokáže sa vyjadriť ani k otázke indeterminizmu a determinizmu. Jestvujú fenomény- javy, ale nie podstaty. Pokiaľ fyzika nejaké podstaty vymenúva- sila, energia etc., ide o fikcie ktoré nám pomáhajú k lepšej fyzikálnej predstavivosti, ale nie o reálne jestvujúce entity.

Čo je to teleso? Je to dôležitá Machova otázka. Mach na ňu odpovedá v zmysle nezáujmu o otázku ontologickej povahy subjektívneho a objektívneho. Nezaujíma ho, či za fenoménom vôbec niečo je, ba ani len to, či tie fenomény jestvujú mimo mňa alebo pochádzajú zo mňa, ba ani len povaha toho ja. Z takéhoto hľadiska hovorí Mach aj jedno zo svojich základných tvrdení: teleso je komplex pocitov.  Aj samo ja, sám subjekt je komplex pocitov.

Vedecké poznanie chápe Mach ako ekonomickú činnosť. Hovorí o ekonómii myslenia. Vo vede platia základné úlohy: všetko čo sa vo vede robí je ekonomická práca. V boji vedeckých teórií prežívajú len tie, ktoré sa vedia najviac prispôsobiť, ktoré najviac korešpondujú so skúsenosťou. V systéme vedy je dôležitá konzistentnosť poznatkov. Mach vôbec neuznáva kauzálne vzťahy, za skutočné považuje iba funkčné vzťahy, vzťahy funkcií. Samotné poznanie nemá ukazovať človeku skutočnosť. Jeho úlohou je, aby sa človeku ľahšie žilo v živote. Takto je formulovaná aj Machova teória neutrálnych elementov. Neutrálne elementy sú pocity. Z nich sa skladá svet. Sú ozaj neutrálne- ani telesné, ani duchovné. Tieto pocity sa predsa rozdeľujú, ale na psychično a fyzično, čiže na užšie ja a širšie ja. Ja v sebe ako pocit zahŕňa aj svet. Takto sa v zmysle elementov ako komplexov pocitov stiera rozdiel medzi ja a svetom. Zdanlivo ide o solipsizmus, no odpoveď je taká že Machovi to stanovisko stačí a ďalej považuje otázku za neriešiteľnú.

Ďalším predstaviteľom je Richard Avenarius. Oproti Machovi píše zložitejším štýlom. Vo vede máme uplatňovať princíp čo najmenšieho vynaloženia síl. My ľudia nemôžeme vnímať inak, ako nám to určuje naša kognitívna sústava. Poznanie je konštruované podľa princípov nášho vedomia. Svet je čistá skúsenosť, jej nositeľom nie je ani hmota, ani duch, ale čosi tretie. Zo skúsenosti treba odstrániť všetko, čo skúsenosťou nie je a tá skúsenosť potom ostane čistá. Avenarius odstraňuje psychofyzický dualizmus a hovorí o tom, že celý svet je súbor elementov pocitov. To, čo je mimo čistej skúsenosti, čo do nej nepatrí nazýva Avenarius introjekcia. Príkladom je bifurkácia na svet mentálnych stavov a svet vonkajších vecí. Hoci Lenin empiriokriticizmus zatracoval, Jan Patočka si ho veľmi vážil.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Patočka #Hobbes etika #mach


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.037 s.
Zavrieť reklamu