Henri Jules Poincaré

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 31.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 558 slov
Počet zobrazení: 3 832
Tlačení: 459
Uložení: 421
Tento významný filozof bol činný aj v matematike a fyzike a jeho osobnosť najlepšie pochopíme v kontexte celého diela. Väčšina intelektuálov ho považuje za jedného z najväčších géniov všetkých čias. Matematicky pracoval iba 4 hodiny denne, ale podvedome pracoval aj počas spánku- občas sa mu riešenie prisnilo. Ako jediný človek všetkých čias bol akademikom Francúzskej akadémie vied vo všetkých odboroch, v ktorých ho udeľovala /5/.

Poincaré už pred Godelom vyslovil názor, že matematickú dedukciu nie je možné zautomatizovať, pretože nie je úplne istá a výlučne bezrozporná. Uvedomoval si aj v matematike úlohu heuristiky. Hovorieval- Dokazujeme logicky, ale objavujeme intuíciou. Prvý významný matematický objav urobil keď mal 12. Veľa objavov urobil v komplexných číslach a prehĺbil aj teóriu funkcií s komplexnými premennými. Je autorom dodnes nevyriešeného matematického problému, ktorý publikoval v diele Analýza polohy. Je dokázané, že isté topologické priestory sú invariantné s grupami v zmysle algebry. Pokiaľ ide o dvojrozmernú plochu s rovnakou grupou ako dvojrozmerná guľová plocha, je to topologicky ekvivalentné guľovej ploche. Nevie sa, či to platí aj pre trojrozmerné útvary, to je matematicky zatiaľ nejasné.

Zaujímavé sú jeho práce vo fyzike. Prvý sa zaoberal možnosťou chaosu v deterministickom systéme, čo má významné filozofické dôsledky v tom, že sa determinizmus. a indeterminizmus neberú ako navzájom kontradiktorické. Determinizmus vo fyzike predpokladá slobodu. No určitá sústava sa i v deterministickom stave môže správať chaoticky. Tento Poincarého objav vegetoval na okraji záujmu až do 60. rokov, keď ho s objavením podivných atraktorov znova oživil Mitchell Feigenbaum. Spolu s Einsteinom a Lorentzom je spoluobjaviteľom špeciálnej teórie relativity. Ľví podiel má najmä na konštituovaní geometrického priestoru a opisu teórie relativity v ňom- teda vo vytvorení vhodného matematického jazyka pre túto teóriu. No fakticky objavil celú špeciálnu teóriu relativity nezávisle od Einsteina. No on 1. tomu neprikladal až taký význam, 2: publikoval v menej významnejších periodikách než Einstein.

S tým súvisí jeho filozofia vedy. Aký je rozdiel medzi vedeckým faktom a obyčajným tvrdením? Čo je veda a čo je vedecký fakt? Tu Poincaré v prvom rade odlišuje rozdiel medzi surovým faktom a vedeckým faktom. Môže byť niekoľko stupňov, ktoré odlišujú vedecký fakt a surový fakt. Poincaré uvádza príklad: 1. Je tma, 2. Zatmenie bolo o deviatej, 3. Zatmenie bolo v čase, ktorý možno vypočítať z tabuliek zostavených podľa Newtonových zákonov, 4. Je to dôsledok obiehania Zeme okolo Slnka /podľa Galileiho/. Vedecký fakt je preklad surového faktu do jazyka, ktorý sa líši od bežnej reči a hovorí ním oveľa menej ľudí. Vedecký fakt je surový fakt preložený do vhodného jazyka.
Poincaré si položil fundamentálnu otázku, s ktorou do filozofie vedy prispel najviac. Aký je rozdiel medzi vedou a hypotézou? Do akej miery je veda istá? Ako je to s vývojom vedy? Čím sa zaoberá veda, čo skúma? Tu sa Poincaré ukázal ako ovplyvnený pozitivizmom, niekedy je radený k jeho druhej fáze. Z tejto pozície hovorí: veda neskúma podstatu. A nielen veda. Principiálne nie je možné vôbec zistiť podstatu veci, a ak by to ja boh vedel, nevedel by to vyjadriť. Pripomína to Gorgia. Veda skúma vzťahy vecí. Ale skúma skutočné vzťahy vecí? Hypotézy sa menia, a niečo ostáva. Napríklad ide o to čo je to svetlo. Za Poincarého hovorila teória vlnenia éteru, že svetlo je vlnenie. Elektromagnetická teória hovorí o prúde. Poincaré povie- niečo sa zmení a niečo zostane, tieto dve teórie sa môžu zladiť. Anticipoval tým de Broglieho dualizmus.

Všetky zákony sa len zjemňujú.
Teória relativity je upresnenie zákonov klasickej fyziky. Teória relativity pridala do zákona jednu podmienku, ktorou zákon zjemnila, spresnila. Veda je neustále pridávanie ďalších nepoznaných podmienok k zákonom a ich upresňovanie. Približujeme sa k skutočným zákonom, tým že ich upresňujeme. Poznáme len vzťahy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#determinizmus filozofia


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.042 s.
Zavrieť reklamu