Bertrand Arthur William Russell

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 01.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 514 slov
Počet zobrazení: 3 687
Tlačení: 371
Uložení: 431
Bertrand Arthur William Russell /1872- 1970/
Je jeden zo zakladateľov analytickej filozofie. Spolu s Whiteheadom napísali významné dielo Printipia Mathematica. Bol z veľmi zámožnej rodiny, jeden z najbohatších anglických lordov. V začiatkoch svojej činnosti objavil tzv. Russellov paradox- S je množina všetkých množín, ktoré nie sú svojím vlastným prvkom- neobsahujú seba, nie sú si podmnožinou. Máme množinu A, táto neobsahuje seba. Otázka znie- patrí či nepatrí do množiny množín S? Nevieme rozhodnúť, či tam patrí, za jedno tam patrí a za druhé nie- a v tom je spor. Populárny výklad- tzv. paradox holiča. V meste žije holič, ktorý holí všetkých, ktorí sa neholia sami. Ako môže potom jestvovať také mesto? V reálnom svete sa také mesto odmietne ako nejestvujúce. Ale v matematike tak nemôžme urobiť, je to paradox a treba to riešiť. Inak by to znamenalo nekonzistentnosť matematiky.

Russell to riešil tak, že vytvoril novú, logicistickú teóriu množín. Axiómy boli formulované tak, aby sa problémom predišlo. Vznikla tak teória typov, že v množine všetkých množín, ktoré nie sú svojím prvkom sa zavedie hierarchia množín, teória tried bez tried etc.. Práve toto skúmanie redefinovania pojmu množina a skúmanie logického základu teórie tried /množín/ viedlo Russella a Whiteheada k napísaniu diela Printipia Mathematica. Tu sa usilovali podať logické fundovanie matematiky. Rukopis bol taký objemný, že ho autori tlačili k vydavateľovi na káre. V matematike teda zastával stanovisko logicizmu. Ide o teóriu, kde matematika je proste redukovaná na logiku, logika plne funduje matematiku. Všetky matematické pravdy sa dajú previesť na logické pravdy. Slovník matematiky je teda podmnožinou logického slovníku. Všetky matematické dôkazy sa tak chápu ako logické dôkazy, matematické vety tvoria podmnožinu logických viet. Čísla sa dajú identifikovať s teóriami tried, číselné teoretické vzťahy možno vysvetliť pomocou množstva a identity. Číslo jeden sa dá identifikovať s triedou všetkých jednočlenných tried, dva dvojčlenných tried etc., veta toto sú dve knihy sa dá previesť na vetu – je daná kniha x a kniha y a x nie je identické s y. Číselné operácie definuje cez množinové operácie- zjednotenie, prienik, rozdiel, atď...

Logicizmus prechádza aj do jeho teórie poznania. Základom logického atomizmu je, že veta korešponduje so svetom. Vetná funkcia stanovuje tvorbu vety. No sama vetná funkcia vznikne až dosadením pojmov za symboly. „Vetná funkcia je proste akékoľvek vyjadrenie, ktoré obsahuje viac neurčitých konštituentov a stáva sa vetou, akonáhle tieto konštituenty určíme.“- hovorí Russell. Univerzum viet korešponduje s univerzom faktov. Významom vlastného mena je objekt, ktorý pomenúva. Atomárna veta je izomorfná s atomárnym faktom. To sú najjednoduchšie vety, napr. že istá vec má istú vlastnosť- brankár je slepý. Veta má k faktu vzťah pravdivosti alebo nepravdivosti. Molekulárna veta je zložená, obsahuje iné komponenty. Vety majú hovoriť iba to, s čím sme bezprostredne oboznámení. Skutočnosťou sú iba jednotlivé zmyslové dáta /sense data/. Tieto dáta vzájomne súvisia iba logicky. Medzi vecami nejestvujú vnútorné vzťahy, sú iba zmyslové dáta a ich logické vzťahy. Nejestvuje hmota, duch a ani ja, iba zmyslové dáta. Jediným prameňom nášho vedenia je prírodoveda, filozofia môže poukazovať na nejaké problémy, ktoré prírodoveda nevie vyriešiť, ale nesmie ich riešiť.
Náboženstvo je zbytočné, nepotrebné. Niekedy je na škodu, a je výrazom nevyspelosti človeka. Jestvuje hierarchia hodnôt, ktoré presahujú prírodu. Skutočná morálka sa nemá opierať o povery. Dobrý život je vedený láskou, no i v etickej oblasti treba brať do úvahy vedenie. V sociálnej filozofii bol liberalista a pacifista.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#logický atomizmus #russel #logicky paradox #Bertrand Russel


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu