Filozofia prirodzeného jazyka

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 01.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 543 slov
Počet zobrazení: 6 092
Tlačení: 569
Uložení: 543
Tento filozofický smer nazývaný v pôvodine ordinary language philosophy je inšpirovaný dielom Ludwiga Wittgensteina Filozofické skúmania. Wittgensteinov obrat smerom od snahy chápať jazyk ako odraz faktov v logickom priestore, teda vnímať ho ako konzistentnú logickú štruktúru, do úsilia vidieť význam jazyka v jeho používaní hlboko poznamenal mnohých filozofov. Bola to jeho významná žiačka Anscombeová ako aj mnohí iní, ktorí čítali jeho diela aj keď jeho priamymi žiakmi neboli. Myšlienky, ktoré tak presvedčili celú plejádu významných filozofov 20. storočia ktorí majú spoločný pohľad na jazyk ako prirodzený fenomén sa dajú stručne vysvetliť nasledovne. Je to prosté zamedzenie snáh jazyk kritizovať, vylučovať jeho prvky či ho meniť. Filozofia sama má byť púhou reflexiou jazyka, nesmie narušiť jeho praktické používanie. Samotné používanie slov je kľúčové pre jeho význam, nie podrobenie slova kritike. Jazyk je konglomerát jazykových hier, ktorých je mnoho a rovnako mnoho je metód preniknúť medzi ne. Ide však iba o spoznanie jazyka, nie o jeho premenu. Jestvuje niekoľko filozofov píšucich anglicky, ktorých môžeme pokladať za typických predstaviteľov filozofie prirodzeného jazyka. V prvom rade je to John L. Austin, a Gilbert Ryle, známy aj ako priekopník filozofie mysle. Títo dvaja filozofi sú najznámejší predstavitelia uvedeného smeru. No reprezentujú ho aj iné mená, ktoré vo svete filozofie niečo znamenajú, a to Peter Strawson, John Roger Searle, Stuart Hampshire, John Wisdom, Max Black a iní.

Veľmi známe sú myšlienky žiaľ predčasne zosnulého J.L. Austina, ktorého preslávila hlavne teória rečových aktov, ktorú rozvinul v rovnomennej prednáške. Tá spočíva na rozložení výpovedí na lokúcie, ilokúcie a perlokúcie. Lokúcie majú za úlohu na niečo referovať v zmysle vyjadrovať niečo. Je to hovoriť o niečom tak, že ide o strohý opis, napr. Finlandia je značka vodky. Ilokúcie sú už niečo iné, nehovoria o obsahu výroku, ale vyjadrujú nerečové výpovede, čiže vlastný ilokučný akt. Samotný lokučný akt je význam tých slov, no ilokučný akt znamená nerečovú výpoveď. Ide o rôzne aktivity ako varovanie, pozdrav, otázka, rozkaz, prekliatie, nadávanie atď., Austin ich napočítal vyše 1000. Perlokúcia je už vlastné docielenie niečoho vypovedaním slov, napr. presvedčenie- niekto ma o niečom presvedčil, niekto mi v niečom zabránil. Je to vtedy, ak niekto slovami docielil to, že to má aj mimoslovné účinky, napr. slovami prinútil niekoho, aby prišiel odpovedať. Vidíme, že každá ilokúcia zároveň obsahuje aj lokúciu, no ide o jednostrannú implikáciu a nie o ekvivalenciu, opačne to neplatí. Neskôr Austinovu teóriu rečových aktov rozvíjal Peter Strawson.

Veľmi známym predstaviteľom školy je aj Gilbert Ryle.
Jeho základným tvrdením je, že samotná filozofia má za cieľ objasňovanie pojmov. Samotná filozofická analýza jazyka je podľa neho základná, dokonca jediná úloha filozofie. Ryle tvrdí, že skutočný význam pojmu sa niekedy skrýva a treba ho hľadať. Hovorí dokonca to, že filozofi často idú na hľadanie významu výrazu nesprávne a práve stretnutie zlého pochopenia pojmu filozofmi je zdrojom filozofických omylov. Často sa gramatika v hodnotení filozofov podriaďuje logike, respektíve sa prehliada to, že medzi logickou a gramatickou formou jazyka jestvuje rozdiel. Vznikajú často dokonca umelé pojmy, ktoré sa len množia, ale neoznačujú čo si filozofi myslia že označujú a iba zbytočne rozmnožujú nezmyselný pojmový aparát. Tento postoj si Ryle zachováva aj pri vypracúvaní jeho filozofie mysle.

Známym predstaviteľom
tohto smeru je aj John Wisdom, ktorý napísal akýsi manifest filozofie prirodzeného jazyka Filozofické rozpaky. Tvrdí tu v podstate základné tézy školy, jazyk obsahuje aj neverbálny aspekt, mimo slov, filozofi vždy dobre nechápu skutočný význam termínov a tieto chyby je možno odstraňovať tak, že sa tým zároveň vyriešia mnohé filozofické problémy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#najznamejsi filozofi #Ilokučný akt #filozodia #jazyk filozofia


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu