Filolaos a pytagorejská škola 5. storočia p. Kr.

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 01.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 507 slov
Počet zobrazení: 5 153
Tlačení: 439
Uložení: 467
Významný pytagorejec Filolaos žil v Thébach a učil tam nie dlho pred Sokratovou smrťou. V tej dobe bol zrejme Filolaos vodcovskou postavou pytagorejského spolku. Napísal vraj iba jednu knihu, údajne ňou bol ovplyvnený Platón pri písaní dialógu Timaios, ale znalci hovoria že je to vymyslené na Platónove očiernenie, že nebol originálny. No tú knihu zrejme Filolaos napísal. Zachovalo sa niekoľko zlomkov, o ktoré sa filológovia sporili či sú pravé, ale dnes si väčšina myslí že aspoň tie dôležité o metafyzike a kozmológii hej. Vraj aj sám Aristoteles čerpal informácie o pytagorejcoch práve z Filolaovej knihy, aspoň to tvrdia niektorí bádatelia. Údajne vypracoval aj filozofiu medze a bezmedzna /perás a apeirón/ v abstraktnej forme. Jej harmónia vraj bola dosiahnutá tak, že skĺbil pytagorejské metafyzické názory a fyziologické poznatky piateho storočia p.n.l.

Príroda vo vesmíre je spojená z obmedzených i neobmedzených činiteľov. Všetko čo je, musí byť alebo obmedzené, alebo neobmedzené, alebo neobmedzené aj obmedzené. Tento vesmír, ktorý jestvuje je nutne zložený z obmedzeného i neobmedzeného. Toto sa odráža i vo veciach. No Filolaos presne nevysvetľuje, čo pokladá za obmedzené a čo za neobmedzené. Je to otvorenou otázkou dejín filozofie. Niektorí si myslia, že obmedzené sú tvary a neobmedzené materiály. Tak by anticipoval Aristotela. No väčšina bádateľov sa domnieva, že ide o rozdiel medzi nepárnymi číslami a medzi párnymi číslami a ich súčinmi.

Všetky veci majú svoje čísla. Bez čísla nie je nič možné myslieť a poznať. Pokiaľ teda veci nie sú počítateľné, nie je možné ich myslieť ani sa s nimi oboznámiť. V tejto filozofii hrá teda číslo ústrednú rolu pojem čísla, rovnako ako neobmedzené a obmedzené. Rozlišuje párne a nepárne čísla, a ešte aj párnonepárne, zrejme nepárny súčin nepárnych čísel, napr. 21.

Veľmi zaujímavé sú Filolaove myšlienky o prírode. Večné veci spoznávajú iba bohovia, sú prístupné len božskému poznaniu. Nijaká z vecí, ktoré poznáme by nevznikla, keby nejestvovalo obmedzené a neobmedzené veci, z ktorých sa skladá svet. No tieto princípy jestvovali i tak, i keď nejestvovalo nič čo by im bolo príbuzné, a tak aby bolo možné usporiadať svet, musela k nim pristúpiť harmónia. Práve nesúrodé veci potrebovali harmóniu, aby vedeli držať pokope. Proste, inými slovami, všetko čo musíme vedieť o existencii vecí je to, že musia byť zariadené tak, aby boli zabezpečené podmienky na jestvovanie dočasných vecí. Až jestvovanie tohto základu umožňuje samotné existovanie obmedzeného a neobmedzeného, ktoré má byť spojené harmóniou.

Práve Filolaos dodal pytagoreizmu argumentáciu, Pytagoras sám dal iba metafyzické základy a matematické objavy /Pytagorova veta/. Prečo a ako vysvetľoval viac Filolaos. Zrejme samotné pojmy obmedzené a neobmedzené priniesol do pytagoreizmu práve Filolaos. Aj sám Aristoteles, od ktorého máme množstvo prameňov o pytagorejcoch uprednostňoval práve Filolaovo dielo. No samozrejme, samotný Filolaos preberá základy od Pytagora a pracuje s nimi. Vo veciach majú teda dôležitú úlohu čísla, v podstate to sú tie perás a apeirón. Samotná Filolaova kozmológia bola dosť ťažkopádna. V strede všetkého čo je spojené do jedna sa nachádza krb. Vo svete jestvuje i prázdno. Mnohí historici filozofie si myslia, že práve výmysel vesmíru, ktorý rotuje okolo centrálneho ohňa pochádza práve od Filolaa.

Významní boli i ďalší pytagorejci.
Vynikajúcim matematikom bol Archytas. Je dobré položiť si otázku, v čom vlastne samotní pytagorejci prispeli do matematiky. Moderná veda hovorí, že viac než oni objavili v matematike Miléťania. Pytagorejci sa síce matematikou zaoberali a dokonca prišli na záporné čísla, no Miléťania urobili viac než oni.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pytagorejské čísla #Pytagorejci


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu