Fa - ťia

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 02.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 523 slov
Počet zobrazení: 4 013
Tlačení: 466
Uložení: 475
V preklade škola legalistov, vznikla v podmienkach obdobia obdobia bojujúcich štátov. Proste pomery feudálne roztrieštenej Číny si vyžadovali nastoliť určitý jednotný právny poriadok. Nič také v tej dobe nejestvovalo. Základná požiadavka stúpencov tejto filozofie bol právny štát. Čínski feudáli proti tomu striktne bojovali a legalisti boli často väznení, popravovaní, vraždení. Šlo proste o to, aby sa vládlo vo všetkom striktne podľa zákonov, a rovnosť pred zákonom by sa vzťahovala na všetkých. Zákony mali byť jasné a zreteľné, bez postranných kľučiek, a aj panovník mal byť nimi do veľkej miery viazaný, nemohol Predstaviteľ školy Kuang Čung vychádzal zo zlého prirodzeného stavu spoločnosti, proste pôvodne homo homini lupus. Treba zákona, ktoré by dbali na dodržovanie morálky a poriadku a súčasne budú obsahovať možnosť dobrej prípravy na vojnu.

Na zavádzanie zákonov negatívne reagoval Konfucius. Vraj tým štáty spejú k zániku, pretože opúšťajú tradičné normy chovania li, ktoré sú eticky dané a nemusia mať charakter zákona. Etika je tak vraj nahradená niečím silnejším, ale menej pružnejším, zákonom. Konfucius sa proste bál pozitívneho práva.
Šen Tao stavia na prvé miesto kategóriu š´. Prekladá sa to ako autorita, moc. Právo porovnáva s váhami. Šen Pu-chej kládiol na prvé miesto šu, štátnické umenie. Významným predstaviteľom školy bol Šang Jang. Prvý spoznal, že štát Čchin dokáže jediný zjednotiť Čínu. Zaviedol mnohé reformy. Hovoril, že odvolávanie sa na starobylosť a autoritu starých zákonov nie je správne. Tak ako sa menia na svete podmienky, treba aplikovať nové zákony. Základ všetkého je zákonnosť /fa/. Nástrojom vlády má byť zákon a jeho pomocníkmi tresty a odmeny. Zaviedol aj drastické tresty a keď bol v príslušnom úrade, podľa zákona dal odrezať nos kráľovskému princovi. Zaviedol, že úradné procesy musia riadiť právnici. Konfuciánske cnosti prehlásil za parazitné. Učenci sa nehodia k správe štátu. Najviac si cenil poľnohospodárstvo, obchodníctvo malo zaniknúť.

Starý legalizmus uznával v podstate tri veci - vláda sa má opierať o moc silného panovníka, panovník nutne musí ovládať štátnickú prax na úrovni umenia, vláda sa má opierať o zákony platné pre každého. Toto previedol do praxe Čchin Š Chuang Ti, zjednotiteľ Číny. No robil to nekompromisne a drasticky a legalizmus sa stal strašiakom intelektuálov.

No ešte máme jedného významného predstaviteľa, je to Chan Fej-c´. Študoval u Sun-c´a a bol spolužiakom s Li S´om. Zlý Li S´ je zodpovedný za jeho samovraždu vo väzení. Autorita š´, umenie viesť štát šu a zákonnosť fa sa dopĺňajú. Nutná je úplne absolútna moc. Spojil legalizmus s určitými prvkami taoizmu. Sám panovník má nasledovať wu-wej, konanie nekonania. Má byť pred poddanými úplne skrytý, takmer o všetko sa starajú ministri, oni premýšľajú nad záležitosťami. On sám iba drží v rukách štátnu kasu a rozhoduje o odmenách a trestoch. Odmeny musia byť veľké a tresty takisto. Základ všetkého je samozrejme fa, zákon. Iba ak jestvuje úplne podrobný a presne zrozumiteľný, taxatívne napísaný zákonník, je možná dobrá správa štátu. Iné učenia ako legalizmus považuje a priori za zlé. V novej dobe sú samozrejme nové problémy, preto je dobrá originalita zákonov a netreba brať vôbec ohľad na precedens. Prirodzený pôvodný stav ľudskej spoločnosti pokladal za vek vzájomnej medziľudskej pomoci.

Vie sa, že legalisti a taoisti mali hlavne v pozdejšej dobe dobré vzťahy, na rozdiel od konfucianizmu. Sám Chan Fej napísal komentár k Tao Te Ťingu. Zaviedol terminus technicus li ako sloveso robiť poriadok. Veci si nemôžu vzájomne prekážať, ale musia byť každá na svojom mieste. Malo to vplyv na ďalší vývoj taoizmu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#legalizmus


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu