Sun - c´

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 02.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 204 slov
Počet zobrazení: 2 695
Tlačení: 376
Uložení: 336
Je to veľký čínsky filozof, možno ho pokladať aj za významného svetového filozofa. Jeho žiakom bol známy Li- S´, ktorý sa skôr negatívne preslávil za dynastie Čchin. Uznávali ho legalisti a v niektorých obdobiach aj konfucianisti. Bol totálny ateista, nemal rád mystiku, bol racionalista, nominalista a empirik. Z hľadiska sociálnej filozofie bol zástancom pevného poriadku. No materialistom nebol.

Jeho základnou antropologickou tézou bolo, že človek je svojou podstatou zlý. U človeka nejestvujú žiadne vrodené dobré vlastnosti, ale iba vrodené žiadosti ako jesť, piť, sexovať, strach zo smrti, byť v bezpečí a podobne. V podstate sa jedná o anticipovanie Maslowovej pyramídy potrieb. Potom všetko, čo urobí dobre proste nemá v sebe ale to získal, lenže vlastnou vôľou a je to teda jeho vlastné dielo, ako to hovorí sám: získané človekom. Človek je síce od prírody zlý, ale chce byť dobrý. A to je potrebné hlavne preto, lebo väčšinou človek žije v spoločnosti a tam sa musí stať dobrým. No v spoločnosti sa nestáva dobrým svojou zásluhou, ale tým že pôsobí na neho spoločnosť.

V spoločnosti človek jednoducho neobstojí sám a musí kooperovať. V prírode jestvuje akýsi boj každého proti každému v zmysle názorov Thomasa Hobbesa, ale to by sa nedalo žiť, jedine ak sa ľudia spoja, je možné prežiť. Vtedy je možné nielen púhe prežívanie, ale dokonca aj nadvláda človeka nad prírodou a nad vesmírom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Dobry clovek #sun c #Sun-c’


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu