Leibniz

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 03.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 584 slov
Počet zobrazení: 5 623
Tlačení: 541
Uložení: 542
Geniálny Leibniz bol odborník vo všetkom a v každom vednom odbore vedecky pracoval. Keď mal 21, stal sa univerzitným profesorom. Jeho filozofia je len jedna z mnohých častí jeho vynikajúceho diela. Základom jeho filozofie tvorí substancia, Leibnizovo súcno. Nazýva ho monáda. Je to bytnosť schopná samostatnej činnosti. No nie je schopná kontaktu s druhým súcnom. Ona sa riadi jedine teleologicky, účelovo. Monáda je nepriestorová. Je to Parmenidovo Jedno, ak si ho predstavíme ako nekonečné, ale smerom do mínusu, je nekonečne malé, jeho veľkosť konverguje k nule. Neriadi sa zákonom kauzality, ale čisto účelovo. No substancia v sebe obsahuje všetko, aj keď nie je v kontakte. Aktivita monády je iba psychická a snaží sa pôsobiť účelovo. Preto môžeme monádu považovať za dušu. Každá monáda je istým spôsobom oživená.

Jestvuje nekonečné množstvo monád.
Monády neubúdajú a nepribúdajú. Všetky vznikli stvorením a zaniknú iba zánikom sveta. Monády sú odstupňované. Nejestvujú rovnaké monády. Každá monáda je iná, to je zákon identity nerozlíšiteľného. Kritériom rozlišovania monád je ich vedomie. No blízke monády sa líšia len nepatrne. Líšia sa o nekonečne malú časť, o nekonečne malý dielik. Lebniz hovorí, že príroda skoky nerobí. Planckove minimálne veličiny v kvantovej fyzike tomu protirečia. Monády smerujú do spoločenstva božej obce, kde budú na základe predzjednanej harmónie dokonale komunikovať. Monáda sa môže sebazdokonaľovať. V zmysle vedomia má každá monáda obsah všetkého, každá monáda vie o všetkom, no je rozdiel ktorá do akej miery. Aj tá najspodnejšia vie o všetkom, no v minimálne malej miere. V zmysle zdokonaľovania je konečný cieľ v takom stave, že monády majú dospieť do stavu podobnému bohu, aby boli uvedomelými duchmi blízkymi bohu. Monáda človeka je pomerne vyspelá, ale sú aj vyššie monády, veď predsa sú tu vyššie inteligibilné bytosti a monády sú aj na iných planétach.

Jestvujú aj celky monád, agregáty.
Držia spolu vďaka predzjednanej harmónii. V agregáte sú monády s menšou aktivitou a jedna centrálna monáda, ktorej aktivita je väčšia. No pozor, Leibnizov systém nie je konzistentný! Pri agregáte monád ostatné monády sa riadia telesne, aj keď sú monády, platia na ne fyzikálne zákony a zákony kauzality a teda neriadia sa teleologicky, ale fyzikálne a kauzálne. Teleologicky sa riadi iba ich centrálna monáda. Dosť si to protirečí. Ostatné monády sa proste riadia v agregáte inak. No centrálna monáda sa neriadi fyzikálne. Monády, ktoré nie sú telesnou súčasťou agregátu, ale sú centrálnymi monádami sa riadia inak. Musíme povedať jedno, že nijaká monáda nemá okná a dvere. To znamená, že v zmysle netelesného pôsobenia na seba nepôsobia. Monády spolu proste nekomunikujú. Len na seba telesne pôsobia, tie ktoré nie sú centrálne. No napriek tomu o sebe všetky monády vedia, samozrejme každá do istej miery. A toto zosúladenie zabezpečuje práve predzjednaná harmónia. Teda aj keď centrálne monády spolu nekomunikujú, je to všetko v súlade a nestane sa nič čo nie je v poriadku. Centrána monáda má dve funkcie: držať pokope agregát, on sa síce fyzikálne chová, ale inak keby nebola centrálna monáda, tak sa to rozsype /z dnešného hľadiska zvláštne/, a viesť agregát tak, aby všetky monády speli k cieľu, k spoločenstvu duchovných monád.

Nikdy žiadna monáda nie je osamotene, bez tela.
Všade je centrálna monáda a tie druhé. Cení si Spinozu, hovoril, Spinoza by mal pravdu, keby nejestvovali monády. Monády sú odstupňované, nijaká z nich nie je rovnaká. Poznáme temné a svetlé /jasné/ monády. Najvyššia monáda je boh, je to monáda monád. No tie, ktoré sú blízko pod ním sú veľmi inteligentné bytosti. Zaujímavo opravuje Lockov senzualizmus- Nič nie je v rozume, čo predtým nebolo v zmysloch, okrem rozumu samého. A to je dôležité, lebo ten rozum to je vedomie o všetkom ostatnom, ide teda o čistý racionalizmus. No rozlišuje pravdy rozumu- logicky vyplývajú zo základných faktov a ich protiklad nie je možný a pravdy faktu, ich protiklad je možný. Žijeme v najlepšom svete. Matematicky vyvrátil Zenóna z Eley.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#leibniz etika #leibni #osvietensky filozofovia #leibniz #filozofia leibniza #senzualizmus #monády #psychologia fylozofi


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu