Školy 12. storočia - Saint Victor a Chartres

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 533 slov
Počet zobrazení: 3 475
Tlačení: 471
Uložení: 469
Školu u sv. Viktora založil na konci života známy realista Abelardov učiteľ Viliam zo Champeaux. Bolo to pri starej zanedbanej kaplnke sv. Viktora. Filozoficky táto škola pôsobila približne 100 rokov. Jej najvýznamnejšou postavou bol Hugo od sv. Viktora /1096-1141/. Bol všestranne vzdelaný, hovorieval uč sa všetko, uvidíš že nič nie je zbytočné. Jeho klasifikácia vied vychádza z Aristotela. Rovnako rozdeľuje vedy na teoretické, praktické a poetické /on hovorí mechanické/ ale k nim pridáva ešte aj logické. Hugo hovorí, sú tri veci- múdrosť, cnosť a nutnosť ako lieky proti trom zlám, múdrosť proti nevedomosti, cnosť proti neresti a nutnosť proti slabosti. Za účelom múdrosti sú teoretické vedy, za účelom cnosti sú praktické vedy a poetické /mechanické/ sú za účelom nutnosti. Aj keď logika je pomerne mladá disciplína, musí stáť pri vyučovaní na prvom mieste.

Vnútornú skúsenosť považuje za bezpečnejšiu než vonkajšiu.
Sebapoznanie nám dáva istotu o duši. Múdrosť buď slúži pozemskému životu alebo ju máme na dosiahnutie podobnosti s Bohom. Rozum nám spoľahlivo slúži iba o veciach prítomných, nie o veciach neprítomných, na to je viera. Viera je vzbudzovaná vôľou. Intuícia sa týka viery a budúcnosti. Ako sa to čo je v budúcnosti dostáva do prítomnosti, tak sa aj z viery stáva vedenie a z intuície poznanie. Vieru chápe Hugo ako pravdu vypovedanú o dosiaľ neprítomnom. Pravdy tak rozdeľuje na štyri druhy: 1. pravdy vyplývajúce z rozumu, 2. pravdy zhodujúce sa s rozumom, 3. pravdy prekračujúce rozum, 4. pravdy protiviace sa rozumu. Pravdy vyplývajúce rozumu sú výkony formálnej logiky. Pravdy zhodné s rozumom sú rôzne pravdy zo skúsenosti, môžu byť i predmetom viery lebo tá môže byť časom nahradená vedením. Pravdy prekračujúce rozum sú dané iba vierou, no v mystickom spojení s Bohom možno získať i vedenie, v mystickej skúsenosti sa spája viera, nádej i láska. Správnosť hodnôt nie je v ich podstate, ale v tom, že sa to páči Bohu.
Jeho pokračovateľom je Richard od sv. Viktora, Achard, Ondrej, Gothefroid, Gauthier a Tomáš Gallus. Títo filozofi sa zaoberali hlavne mystikou.
Veľmi významnou novoplatonistickou školou je škola zo Chartres.

Predataviteľom je Gilbert de la Porreé, viď boj o univerzálie.
Známym členom bol i Thierry zo Chartres. Je presvedčený, že svet sa riadi matematickými a fyzikálnymi zákonmi. Boh podľa neho nestvoril 4 živly, ale častice ktoré sú v pohybe a ktoré pohyb usporadúva. Uznáva že zem sa najprv vynorila z vody i to, že prví živočíchovia boli vodní. Využíva pytagorejské základy. Základom všetkého je číslo a preto teológia musí byť spätá so základmi matematiky. Jednota je základ všetkého, tu hovorí v podstate novoplatonisticky. Duch Svätý usporadúva hmotu, ktorá je z nesúcna- klasický stredoveký novoplatonizmus.

Viliam z Conches - je ďalším členom chartreskej školy. Svetovú dušu identifikuje s Duchom Svätým a dáva jej úlohu pri usporiadaní sveta. Do svokho novoplatomizmu zabudoval epikurovský atomizmus, ktorý prevzal z arabských prekladov. Bol priekopníkom logiky a aj prírodovedy.
Alan z Lille /Alan ab Insulis/- Príroda je prostredníkom medzi božskými ideami a stvorením. Zdôrazňuje jednotu božiu- Boh ako monáda, z ktorej všetko vyplýva, je nemenná, ostatné, pretože sa mení vlastne nie je a všetko z Boha vzniklo. Ako základný predpoklad hovoril o Bohu: Boh je inteligibilná sféra, ktorá má stred všade a obvod nikde.

Ján zo Salisbury - Veľmi používal metodickú skepsu, dôkazy bral veľmi kriticky, hovoril že cieľom človeka je šťastie a predstaviteľom šťastného človeka mu nie je svätec, ale filozof. Stojí na primáte pápežskej moci nad svetskou, ale oboje sú podriadené prirodzenému právu. Ak je aj duchovná moc tyraniou, má človek právo zabiť tyrana ak je aj duchovný a nie je to vražda.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#škola budúcnosti #chartes #intuícia


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu