Rezistory - rozdelenie a vlastnosti

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 18.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 731 slov
Počet zobrazení: 16 302
Tlačení: 892
Uložení: 970
Rezistory sú elektronické súčiastky, ktorých základnou vlastnosťou je elektrický odpor potrebnej veľkosti. 

Rozdelenie:
Podľa konštrukčného hľadiska sa rozdeľujú na dve skupiny:

1. rezistory z dvoma vývodmi (pevné a nastaviteľné)
2. rezistory s viac ako dvoma vývodmi (rezistory s odbočkami, potenciometre, odporové trimre)
Z technologického hľadiska sa rozdeľujú:

1. vrstvové - odporový materiál v tvare vrstvy
2. drôtové - navinuté odporovým drôtom
 
Charakteristické vlastnosti:
Menovitý odpor rezistora - je výrobcom predpokladaný odpor súčiastky v ohmoch. Na súčiastke býva označený kódom tvoreným skupinou číslic alebo písmen. Tiež môže byť kódovaný farebnými pásikmi. Hodnoty rezistorov sú vyrábané v radách. Najpoužívanejšie sú E6, E12 a E24:
E6 1; 1,5; 2,2; 3,3; 4,7; 6,8.

E12 1; 1,2; 1,8; 2,2; 2,7; 3,3; 3,9; 4,7; 5,6; 6,8; 7,2. 
E24 1; 1,1; 1,2; 1,3; 1,5; 4,6; 1,8; 2,0; 2,2; 2,4; 2,7; 3,0; 3,3; 3,6; 3,9; 4,3; 4,7; 5,1; 5,6; 6,2; 6,8; 7,5; 8,2; 9,1.

Tolerancia menovitého odporu rezistora - podľa tolerancie menovitého odporu sa rezistory delia do nasledujúcich skupín, ktoré sú označené písmenami alebo farebným kódom: ±20% - bez označenia, ±10% - A, ±5% - B, ±2% - C, ±1% - D, ±0,5% - E, ±0,25% - F, ±0,1% - G

Menovité zaťaženie rezistora - je výkon, ktorý sa smie pri určitých podmienkach daných normou premeniť na teplo bez toho abyteplota jeho povrchu prekročila dovolenú veľkosť. 

Prevádzkové zaťaženie rezistora - je určené najvyššou teplotou povrchu súčiasky, pri ktorej ešte nenastávajú trvalé zmeny jej odporu ani podstatné skracovanie životnosti.

Najväčšie dovolené napätie - udávané výrobcom pri prekročení pri prekročení tohto napätia sa môže súčiastka poškodiť (100 - 500V). 

Teplotný súčiniteľ odporu - dovoľuje určiť zmenu odporu rezistora zapríčinenú zmenou jeho teploty.

Šumové napätie - vplyvom nerovnomerného pohybu elektrónov vo vnútri materiálu súčiastky vzniká medzi vývodmi rezistora veľmi malé napätie. Keby sme tento signál zosilnili a priviedli na reproduktor počuli by sme charakteristický zvuk, ktorý nazývame šum elektronického obvodu. 
Šumové napätie má dve zložky:

- tepelnú - závisí od šírky frekvenčného pásma
- povrchovú - závisí od jednosmerného napätia pripojeného na rezistor
 
Pevné vrstvové rezistory.
Sa skladajú z keramického nosného telieska zvyčajne má tvar valca. Na povrchu ktorého je nanesená odporová vrstva. Vývody majú z pocínovaného drôtu, ktoré sú v pozdľžnom smere privarené na kovové čiapočky, nalisované na konce keremického telieska.
Podľa druhu odporovej vrstvy sa ďalej delia:

1. uhlíkové - odporový materiál je uhlík + plnivo
2. metalizované - odporová vrstva je tvorená z kovových oxidov alebo zliatin. Sú vhodné pre jednosmerné, striedavé obvody.
 
Pevné drôtové rezistory.
Vyrábajú sa navinutím odporového drôtu na nosné teliesko tvaru valca. Drôtové rezistory majú pomerne veľkú indukčnosť a preto sú vhodné len na použitie v obvodoch s jednosmerným prúdom alebo so striedavým s veľmi nízkou frekvenciou. 
Pre lepšiu tepelnú ochranu bývajú obidva tipy chránené špeciálnym lakom alebo smaltmi respektívne zalisovaním do plastu. Materiály na výrobu rezistorov : manganín, konštantán, nikelín, odrody Cy, Mh, Ni - sú presné, stabilné.
 
Potenciometre:
Sú tvorené odporovou dráhou a bežcom, ktorého možno plynule posúvať pozdĺž odporovej dráhy otáčaním osky, s ktorou je bežec spojený. Odporová vrstva je najčastejšie tvorená zo špeciálneho laku plneného sadzami (malá životnosť, lacné), alebo z tvrdého uhlíka alebo cermentu. Podľa závislosti deliaceho pomeru od uhla natočenia hriadeľa rozoznávame potenciometre s rôznymi priebehmi odporovej dráhy. Sú to potenciometre s lineárnym priebehom (N) a logaritmickým priebehom (G). Z menej často používaných priebehov je to exponenciálny (E). 

Rozdelenie potenciometrov:
1. otočné - jednoduché v jednom puzdre jeden systém
2. dvojité - v jednom puzdre dva systémy regulované samostatne
3. tandemové - dva systémy na jednej oske regulované súbežne
4. odporové trímre

Odporový trímer:
Pasívna elektronická súčiastka využívajúca efektu rezistora. Jednoducho sa dá povedať, že sa jedná o premenlivý odpor. Konštrukciou sa snažíme o čo najmenšiu veľkosť trimra a v obvodoch sa umiestňuje do problematických miest. Jeho úlohou je pri oživovaní umožniť regulácií (doladenie). Regulácia sa robí skrutkovačom. Pre užívateľov nebývajú tieto regulačné prvky prístupné. Konštrukčne trimer vyzerá tak, že uhlíková vrstvička je na keramickej alebo pertinaxovej doštičke nanesená do polkruhu, kde okolo nej chodí kovový jazdec s vyvedeným kontaktom. Prv sa používal jazdec chodiaci cez cievku namotaného odporového drôtu. Použitie tejto formy spôsobovalo oxidačné problémy. Odporové trimre nie sú určené na viacnásobné presúvanie bežca.

Rozdelenie trimrov:
1. uhlíkové trimre: menovité zaťaženie 0,2W
2. keramické trimre: menovité zaťaženie 0,5W
3. cermentové trimre: menovité zaťačzenie 1,0W

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu