Kondenzátory

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 21.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 520 slov
Počet zobrazení: 11 639
Tlačení: 685
Uložení: 725
Kondenzátory sú dvojpólové súciastky konštruované tak, aby mali kapacitu požadovanej velkosti. Je to pasívna elektronická súciastka využívajúca efekt elektrostatického náboja vznikajúceho medzi dvoma odizolovanými vodivými plochami. Jednotka kapacity je F (Farad). Urcujúcimi parametrami sú stycná plocha, druh izolácie a hrúbka izolácie. Konštrukcne sa kondenzátory riešia ako formy zvitkov. Stocené vodivé plášte môžu mat pomerne vysokú kapacitu. S rastúcou hodnotou kapacity rastú aj rozmery. Kvalita izolácie medzi vodivými pláštami urcuje ako hodnotu, tak predovšetkým kvalitu kondenzátorov.

Ideálnym dielektrikom (izoláciou) je vákum (aj vzduch), ale to spôsobuje nemalé konštrukcné problémy. Ako praktické dielektrikum sa u nižších kapacít používa sluda, alebo keramika. Ta má dobré protiprierazové vlastnosti. Hovoríme o suchých kondenzátoroch. U kondenzátorov s vyššou kapacitou sa používajú dielektrika tzv. elektrolyty. Hlavnou odlišnostou týchto kondenzátorov je nutnost dodržania polarity. Polarita spravidla nemá vplyv na funkciu obvodu, ale pri otocenej polarite sa rozkladá elektrolyt a znižuje sa životnost kondenzátora. V nízkofrekvencných obvodoch sa používajú na oddelenie jednosmernej zložky signálu. V obvodoch spätnej väzby sa používajú na úpravu frekvencnej charakteristiky ako korekcné cleny. Vo vysokofrekvencných obvodoch sa používajú ako prvky rezonancných obvodov. V napájacích obvodoch sa používajú ako filtracné cleny.
 
Charakteristické vlastnosti:
Menovitá kapacita kondenzátora a jej tolerancia- je výrobcom predpokladaná kapacita vyznacená na kondenzátore. Platia tie isté zásady ako pri rezistoroch.

Prevádzkové napätie - je najväcšie napätie, ktoré sa môže trvale pripojit na kondenzátor. Ak teplota okolia neprekrocí 40°C tak sa rovná menovitému napätiu. Potom treba napätie znížit podla grafu.
Izolacný odpor - je odpor medzi elektródami kondenzátora, meraný jednosmerným napätím pri teplote + 20°C. Tvorí ho odpor dielektrika a izolácie, ktorá obklopuje elektródy kondenzátora. So zvyšujúcou teplotou sa izolacný odpor zmenšuje. Nemeria sa pri elektrolytických kondenzátoroch.

Stratový cinitel tg d - straty energie, ktoré vznikajú v kondenzátore. Sú reprezentované dielektrickými stratami, ktoré závisia od frekvencie a stratami, zaprícinenými zvodom medzi elektródami.
Závislost kapacity kondenzátora od teploty - vplyvom zmeny teploty sa menia vlastnosti aj rozmery dielektrika i plocha elektród. Zmenou kapacity zaprícinenou teplom vyjadruje pomocou teplotného súcinitela Tk, ktorý udáva zmenu kapacity vztahujúci sa na 1K.
Indukcnost kondenzátora - prívody a elektródy majú urcitú indukcnost, ktorá sa nepriaznivo prejavuje pri použití v obvodoch s vysokými frekvenciami. Spolu s kapacitou kondenzátora vytvára indukcnost sériový rezonancný obvod, ktorý sa pri rezonancii správa ako rezistor a pri vyšších frekvenciách zaprícinuje dokonca fázový posun induktívneho charakteru. Závisí od konštrukcie, rozmerov a kapacity.
 
Podla konštrukcie rozdelujeme kondenzátory na:
1. pevné
2. otocné

Podla použitého dielektrika ich rozdelujeme:
1. otocné - dielektrikum je vzduch
2. papierové - platne sú oddelené špeciálnym kondenzátorovým papierom.
3. metalizované - dielektrikom je pokovovaný metalizovaný papier.
4. sludové - dielektrikum je sluda.
5. keramické - dielektrikum je keramické teliesko s vypálenou kovovou vrstvou.
6. plastikové - dielektrikum je plastík.
7. sklenené - dielektrikum je kalibrovaná sklenená rúrka.
8. elektrolytické - dielektrikom je vrstva oxidu.
9. tantalové.
 
Kondenzátory s menitelnou kapacitou. 
Používajú sa najmä na ladenie vstupných obvodov prijímacov a vysielacov, oscilátorov, pásmových filtrov a podobne. Rozdelujeme ich na ladiace (casté, opakované zmeny kapacity) a doladovancie (trimre urcené na obcasnú zmenu kapacity).

Podla dielektrika ich delíme na:
- vzduchové
- sklenené
- keramické

Kapacita ladiacich kondenzátorov je od xx pF až do 500pF. Zmena kapacity sa uskutocnuje zasúvaním pohyblivej skupiny dosiek rotora do pevnej skupiny dosiek statora.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.038 s.
Zavrieť reklamu