Klimatické zmeny

Klimatické zmeny  
V atmosfére sa sa nachádzajú rôzne plyny . Jedným z najdôležitejších atmosferických plynov je Oxid uhličitý ktorý má veľký dopad na svetovú klímu. Je to preto , lebo má v atmosfére funkciu ,,strechy skleníka,, ktorá zabraňuje teplu prenikať dnu, no nepúšťa ho ani von. Žiarenie ktoré prichádza zo slnka na zem je eliminované touto vrstvou plynov a zvyšok dopadá na zem čím ju aj ohrieva. Skleníkový efekt spočíva vlastne v tom,že sa v atmosfére zoskupújú veľké množstvá molekúl,ktoré potom vyžarované teplo odrážajú naspäť na Zem v rôznych formách. Prudký nárast CO2  nastal pravdepodobne po priemyselnej revolúcií. Za dôvod sa považujú hlavne emisie,ktoré spaľujú fosílne palivá ako napríklad ropa,uhlie,drevo alebo plyn a technické emisie,ktoré vznikajú pri rôznych výrobných procedúrach.

Kyslý dážď vzniká vďaka silnému znečisteniu ovzdušia. Kyslé dažde sú spôsobené tepelnými elektrárňami , metalurgiou,  chemickým priemyslom a dopravou. Oxidy síry a dusíka, ktoré vypúšťajú tieto zdroje, sa zlučujú s vodnou parou, v dôsledku čoho vzniká kyselina sírová a dusičná.  Dažďová voda má hodnotu pH 5-5,6. Za kyslý dážď sa považuje dažďová voda s pH faktorom od 2,0 do 5,0. Kyslé dažde ma za dôsledky vyššiu chorobnosť ľudí, znižovanie úrodnosti pôdy, poškodenie lesného porastu a vytváranie smogu nad väčšími mestami.

Zaujímavosti:
Lejak, ktorý sa 10. Apríla 1974 spustil na Pitlochry v Škótsku ,sa stal rekordérom medzi dažďami – ani nie tak množstvom napadanej vody, ako svojou kyslosťou. Jeho pH bolo približne rovnaké ako pH citrónového džúsu a svojou kyslosťou prekonal aj ocot.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/5672-klimaticke-zmeny/