Merkúr planéta

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 21.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 275 slov
Počet zobrazení: 3 201
Tlačení: 305
Uložení: 343
Merkúr planéta
 
Merkúr je druhá najmenšia planéta slnečnej sústavy, najbližšia pri Slnku a najbohatšia na železo. Podmienky na jeho povrchu sú mimoriadne drsné. Nemá skoro žiadnu ochrannú atmosféru a počas dňa teploty stúpajú na žeravých 430°C, kým v noci padajú na mrazivých -180°C. Taký veľký rozsah teplôt nezažíva žiadna iná planéta. Povrch Merkúra je tmavý, pokrytý prachom a zbrázdený dopadmi meteoritov. S výnimkou Pluta má Merkúr najexcentrickejšiu obežnú dráhu zo všetkých planét. Rovina rovníka Merkúra sa zhoduje s jeho obežnou rovinou(inými slovami, os rotácie je na ňu takmer kolmá). Z toho vyplýva, že táto planéta nemá ročné obdobia. Merkúr obieha vnútri zemskej dráhy, a tak vidíme jeho fázy, podobne ako v prípade Mesiaca.

Veľmi vysoká hustota Merkúra naznačuje, že je bohatý na železo. Toto železo kleslo do stredu planéty pred 4 miliardami rokov, kde vytvorilo veľké jadro s priemerom 3600 kilometrov. Na rozdiel od iných planét sa zdá, že všetko železo prešlo do jadra, kde vzniká magnetické pole s intenzitou jedného percenta magnetického poľa Zeme.

Merkúr má veľmi riedku a nestálu atmosféru, pretože hmotnosť tejto planéty je príliš malá na to, aby si atmosféru udržal. Merkúr je tak blízko k Slnku, že denné teploty dosahujú mimoriadne vysoké hodnoty, až 430°C. Plyn atmosféry je oveľa hustejší na nočnej strane planéty ako na dennej strane, pretože molekuly tam majú menej energie na únik. Povrchové útvary: Viditeľný povrch Merkúra pokrývajú krátery. Keďže gravitácia na povrchu je dvojnásobná v porovnaní s Mesiacom, materiál vyhodený z kráterov sa ukladá bližšie k nim a v hrubších vrstvách.

Merkúr navštívila iba jedna kozmická sonda a to Mariner 10. Na svojej ceste sa dostala blízko k Venuši a tá zmenila jej dráhu tak, že preletela okolo napoly osvetleného Merkúra.  Mariner 10 letel okolo Merkúra ešte dvakrát, avšak viditeľné boli tie isté oblasti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#merkur


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu