Jupiter planéta

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 21.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 577 slov
Počet zobrazení: 3 091
Tlačení: 291
Uložení: 313
Jupiter planéta
 
Jupiter je najväčšia a najhmotnejšia planéta našej slnečnej sústavy, v poradí piata od Slnka. Jupiter má plynovo-kvapalný charakter a chemické zloženie podobné Slnku. Od hviezd sa Jupiter líši iba malou hmotnosťou, ktorá nestačí k vytvoreniu podmienok pre termojadrové reakcie prebiehajúce vo hviezdach. Jupiter je 2,5× hmotnejší ako všetky ostatné planéty dohromady. Jupiter je obrovská plynová guľa s 318-krát väčšou hmotnosťou ako je hmotnosť Zeme, čo je asi 2 až 3-krát väčšia hmotnosť, ako je hmotnosť všetkých ostatných planét slnečnej sústavy spolu. Čo sa týka objemu, Jupiter by pohltil 1319 Zemí. Jeho magnetické pole je až 4 000-krát väčšie ako magnetické pole Zeme. Rovníkový priemer meria 142 800 km. Aj keď je Jupiter od nás omnoho ďalej ako Mars (vzdialenosť od Zeme je 628 700 000 km a od Slnka 778 300 000 km), často sa zdá, že je jasnejší. Je to asi preto, lebo je omnoho väčší a má hustú atmosféru, ktorá dobre odráža slnečné svetlo.

Jupiter je prvá z tzv. joviálnych planét a zároveň je najväčšia a najhmotnejšia planéta slnečnej sústavy. Je zložený prevažne z plynov, ktorých chemické zloženie sa podobá chemickému zloženiu Slnka. Atmosféra Jupitera sa skladá z približne 86 % vodíka a 14 % hélia. Jednotlivé pásy Jupiterovej atmosféry rotujú rôznou rýchlosťou; tento efekt bol poprvýkrát pozorovaný Cassinim (1690). Rotácia Jupiterovej polárnej atmosféry je o 5 minút dlhšia ako rotácia jeho rovníkovej atmosféry. Naviac sa pásy mrakov rôznej šírky pohybujú proti sebe v smere stálych vetrov. Na hraniciach týchto konfliktných prúdov vznikajú búrky a turbulencie. Rýchlosť vetra 600 km/h tu nie je nezvyčajná.
Predpokladá sa, že v strede planéty leží malé pevné jadro, ktoré sa skladá zo silikátov a železa. Tlak a teplota sú tu veľmi vysoké. Hlavne vysoký tlak bol v minulosti príčinou toho, že sa pevné jadro pokladalo za útvar zložený z pevného vodíka. Nad jadrom sa nachádza vodíkový oceán, ktorý tvorí rozhodujúcu časť objemu i hmoty Jupiteru. Vodík je rozdelený do dvoch vrstiev a v oboch je kvapalný. Spodná vrstva siaha od jadra do vzdialenosti 46 000 km od stredu planéty a skladá sa z kovového kvapalného vodíka. Vďaka veľkému tlaku má jeho vnútorná časť odtrhnuté elektróny z atómových obalov a má kovové vlastnosti. Druhá, vonkajšia vodíková vrstva siaha do vzdialenosti 70 000 km od stredu planéty. Jej hlavnou zložkou je kvapalný molekulárny vodík. Tvorí vlastný povrch planéty.

 Jupiter má spolu 63 mesiacov. V roku 1610 Galileo Galilei a nezávisle na ňom pravdepodobne aj Simon Marius objavili štyri veľké Jupiterove mesiace Io, Európu, Ganymedes a Kallisto. Ganymedes je najväčším Jupiterovým mesiacom a zároveň aj najväčším mesiacom v slnečnej sústave. Jeho jadro z tvrdých hornín pokrýva hrubá vrstva ľadu. Svojím priemerom 5 262 kilometrov je väčší ako planéta Merkúr. niečo menší Kallisto je pokrytý mnohými krátermi. Najsvetlejším satelitom Jupiteru je Európa. Jej 100 km hrubý ľadový obal mimoriadne dobre odráža slnečný svit. Pod vrchnou vrstvou ľadu sa pravdepodobne nachádza tekutý oceán vody, ktorá je (nevyhnutná pre život, ako ho poznáme). Mesiac Io je spolu so Zemou jediné teleso v slnečnej sústave, kde sú ešte vulkány v činnosti. Sústavy prstencov pozorujeme u všetkých obrích planét. Sú zložené z veľmi malých, prachových častíc. Jupiter má prstence hrubé asi 30 km, široké len 8 000 km a ležia vo vzdialenosti asi 1,8 polomeru planéty od jej stredu. Hustota hmoty v Jupiterových prstencoch je veľmi nízka, takže celý útvar je pozorovateľný len z malej vzdialenosti a len pri určitom postavení sondy. tri slabé prstence, objavené sondou Voyager 1.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kondenzatory rozdelenie a vlastnosti #jupiter


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu