Urán planéta

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 21.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 298 slov
Počet zobrazení: 4 536
Tlačení: 422
Uložení: 424
Urán planéta
 
Urán je tretia najväčšia planéta slnečnej sústavy a nachádza sa od Slnka dvakrát tak ďaleko ako susedný Saturn. Je svetlomodrá a bez povrchových útvarov, s riedkou sústavou prstencov a početnou rodinou mesiacov. Planéta je naklonená nabok, takže zo Zeme vyzerá, akoby ju prstence obklopovali zhora dole.

Uránu trvá 84 pozemských rokov, kým obehne raz okolo Slnka. Os jeho rotácie je sklonená o viac ako 98° stupňov, takže vyzerá ako keby sa po svojej dráhe gúľal. Jeho bočná poloha je pravdepodobne výsledkom kolízie s telesom podobnej veľkosti z dôb, keď bol ešte mladý Urán je veľký. Je štyrikrát väčší ako Zem, do jeho vnútra by vošlo 63 zemegúľ – a pritom má iba 14,5 násobnú hmotnosť Zeme. Z toho vyplýva, že materiál, z ktorého pozostáva, musí byť menej hustý ako na Zemi. Urán je príliš hmotný na to, aby jeho hlavnou zložkou bol vodík, ktorý je základným kameňom väčších planét, Saturna a Jupitera. Tvorí ho hlavne voda, metán a ľady čpavku, ktoré obklopujú plynné vrstvy.

Modrá farba Uránu je výsledkom absorpcie červeného svetla z dopadajúceho slnečného žiarenia v mrakoch ľadových kryštálikov metánu v studenej atmosfére tejto planéty. Horná vrstva má -214°C a podľa meraní sondou sa zdá, že je všade rovnaká. Vplyvom ultrafialového žiarenia na metán vznikajú čiastočky hmly, ktoré ukrývajú dolnú atmosféru, takže Urán sa javí ako pokojný. Planéta sa však stále mení. Sonda Voyager 2 odhalila pohyby mrakov okolo nej, ktoré sú poháňané vetrom a jej rotáciou.

Urán má 13 prstencov, ktoré vypĺňajú od 12000 po 72000 kilometrov od neho, Sú tak ďaleko od seba a sú také úzke, že šírka medzier dohromady je väčšia ako šírka prstencov. Urán má 27 známych mesiacov, pomenúvajú sa podľa postáv z hier anglického dramatika Williama Shakespeara. Päť veľkých mesiacov bolo objavených pomocou pozemských ďalekohľadov. Menšie sa nachádzali od polovice 80-tych rokov minulého storočia pri analýze dát zo sondy Voyager 2. Očakávajú sa ďalšie objavy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#uran #Pokojný ako


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu