Planéta Mars

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 24.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 227 slov
Počet zobrazení: 2 944
Tlačení: 278
Uložení: 288

Planéta Mars

Takzvaná červená planéta Slnečnej sústavy je Mars. Od devätnásteho storočia, keď začal pozorovať Mars Schiaparelli, objavený bol však už skôr, niektorí ľudia od tej doby začali veriť, že na planéte existuje život. Túto teóriu však vyvrátila v roku 1965 preletom okolo Marsu sonda Mariner 4, ktorá vylúčila život na planéte.

Svoj červený povrch získala planéta vďaka svojim rozsiahlym púštnym oxidom železa, preto môžeme povedať, že je planéta ,,zhrdzavená“. Pri búrkach, ktoré sú na Marse veľmi časté, sa zdvíha červený prach do atmosféry a rozprašuje sa po celom povrchu planéty. Na Marse sa taktiež nachádza najväčšia sopka v Slnečnej sústave.

Jej meno je Olympus Mons, ktorá sa týči do výšky 24 Km nad povrchom planéty. U pólov planéty sa podľa ročného obdobia tvoria polárne čiapočky. Celkovo sa dá povedať, že je povrch hornatý s korytami alebo kaňonmi, v ktorých možno kedysi bola voda. Väčšími ďalekohľadmi môžeme za priaznivých pozorovacích podmienok vidieť jednoduché útvary na povrchu planéty.

Atmosféra Marsu je príliš riedka a neobsahuje kyslík, takže sa v nej nedá dýchať. Okolo Marsu obiehajú dva mesiace Phobos a Deimos. Mars by sa mohol stať v budúcnosti druhým telesom po Mesiaci, na ktorý človek osobne vstúpi. Najväčšou planétou v Slnečnej sústave je plynný obor Jupiter. Je takmer 318krát väčší a priemer má 11krát väčší ako Zem. Jedná sa o jeden z najkrajších objektov na pozorovanie i menšími ďalekohľadmi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Planéta Mars


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu