Zaujímavosti o zvuku

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 24.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 245 slov
Počet zobrazení: 8 339
Tlačení: 520
Uložení: 486
Zaujímavosti o zvuku
 
4.1.  Dopplerov jav
Zmena frekvencie zvuku alebo elektromagnetického žiarenia, ako je svetlo, v prípade, že zdroj vlnenia sa pohybuje k pozorovateľovi, alebo od neho.
Príkladom Dopplerovho javu je kolísanie výšky tónu sirény prechádzajúcej sanitky. Keď sa auto približuje, zvukové vlny sa zhusťujú a výška tónu rastie. V prípade odchádzajúcej sanitky sú vlny redšie a výška tónu klesá.

4.2.  Prvý záznam zvuku

  Thomas Alva Edison zostrojil r. 1877 vo svojom laboratóriu Menlo Park fonograf, prvý prístroj, ktorý dokázal zaznamenať zvuk a potom ho opäť reprodukovať. Fonograf sa skladal z hrotu, membrány, telefónneho slúchadla a valčeka. Hlavnou časťou prístroja bol valček, ktorý mal na povrchu tenkú fóliu zo staniolu. Na staniol bola pritlačená ihla, spojená s membránou na konci kužeľa. Hovorením do kužeľa sa membrána prehýbala a vrývala ihlu do staniolu. Takto vznikol záznam zvuku. Ak sme si chceli tento záznam vypočuť, bolo treba dať ihlu na začiatok valčeka, priložiť ucho na kužeľ a kľukou valčekom otáčať.

4.3.  Zvuky vo vesmíre
Vedci sú presvedčení, že vesmír je plný kakofónnych, hlbokých, ľudským uchom nepočuteľných zvukov. Hudba či presnejšie hudbe podobné zvuky sú v prírode všadeprítomné. Tento „blikajúci šum“, detegovali vedci aj v našej slnečnej sústave. Dokonca i naša Zem si „pohmkáva“ vlastnú melódiu. Analógie s hudbou môžeme nájsť vo všetkom: od morskej hladiny až po impulzy v mozgu človeka. 53 pozorovacích hodín sondy Chandra odhalilo zvuk, ktorý je viac ako milión miliárdkrát hlbší, ako môžeme počuť.Tento zvuk môže hrať kľúčovú úlohu pri objasňovaní zväčšovania kopy galaxií.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu