Elektromagnetické vlnenie využitie

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 428 slov
Počet zobrazení: 4 280
Tlačení: 351
Uložení: 361
VYUŽITIE ELEKTROMAGNETICKÉHO ŽIARENIA
Človek v priebehu posledných sto rokov dokonale využil objasnenie podstaty elektromagnetického žiarenia na rozvoj vo viacerých sférach ľudského života: rozhlasové a televízne rádiové vlny, telekomunikácie, radary, mnohé prístroje v priemysle, využitie v medicíne a domácnostiach, röntgenové žiarenie v lekárstve, diagnostická výrobná technika a rovnako aj mierové i vojenské využívanie jadrovej energie. Elektromagnetické vlnenie využívané v nukleárnej medicíne pôsobí analgeticky (rtg.) a predpokladáme ho aj u homeopatík.

2.1 Infračervené žiarenie
Vyvoláva nasledovné fyziologické efekty: zvýšené prekrvenie kože cestou vazodilatácie kožných a podkožných ciev, dráždenie nervových zakončení, ktoré vedie k svalovej relaxácii a zvýšenie resorpcie katabolitov. Ide o elektromagnetické  vlnenie pri frekvencii 1012 Hz a vlnovej dĺžke 1 mm. Väčšina používaných žiaričov sú vysokožiariace žiarovky, u ktorých pripadá približne 5% na svetelné a zvyšok na infračervené žiarenie. Lúče musia na povrch tela dopadať kolmo. Účinné je hlavne dopadajúce teplo. Výhodou  práve tohto spôsobu liečenia je jeho lokálne zameranie.

2.2 Ultrafialové žiarenie
Na liečenie sa využíva elektromagnetické vlnenie v oblasti 1015 až 1017 Hz pri vlnovej dĺžke 1 až 100 μm. Prenikavosť ultrafialového žiarenia je pomerne malá: 70 až 90 % je zadržané v rohovej vrstve kože a len veľmi malý zbytok je absorbovaný do hlbších vrstiev. Má však rozsiahlu škálu miestnych aj celkových účinkov, či už používame umelý zdroj (horské slnko) alebo priame slnečné žiarenie. Hlavne v súčasnej dobe by sa mala tomuto typu žiareniu venovať v regenerácii väčšia pozornosť. Účinky sú mnohostranné: zlepšuje sa látková výmena, zväčšuje sa obsah hemoglobínu v krvinkách, dochádza k zvýšenej aktivite celej rady enzýmov, k premene provitamínu D na jeho aktívnu formu, čím sa nepriamo ovplyvňuje kostný metabolizmus (účinok slnečného žiarenia, ktoré obsahuje UV, viď prílohy), dochádza k celkovému vegetatívnemu preladeniu, spevňujú sa vrchné vrstvy pokožky. Je potrebné chrániť si oči.

Používanie umelých zdrojov sa doporučuje hlavne v období od jesene do  jari, kedy intenzita prirodzeného žiarenia je podstatne nižšia. Pozor treba dávať na to, že rôzni jedinci sú rôzne citliví na tieto podnety. Slnenie taktiež urýchľuje rekonvalescenciu po celej rade chorôb. Kombinácia ultrafialového žiarenia a infračerveného žiarenia v pomere 1:25 až 1:300 vedie k rýchlemu vegetatívnemu preladeniu v zmysle parasympatikotónie. Tento rýchly efekt môžeme v regenerácii využiť pri vysokej sympatikotónii na základe predchádzajúcej fyzicky a psychicky náročnej športovej činnosti.

2.3 Gama žiarenie

Veľké dávky tohto rádioaktívneho žiarenia zabíjajú živé bunky, ale rádioaktivita môže byť aj prospešná. Žiarenie sa využíva v mnohých odvetviach medicíny. Pacienti trpiaci rakovinou sa často liečia rádioterapiou. Ide o ožarovanie rakovinotvorných buniek gama žiarením. Cieľom procedúry je zahubiť tieto bunky a zastaviť ich ďalšie množenie a šírenie. Gama žiarenie sa uplatňuje aj pri sledovaní prechodu chemikálií telom a na sterilizáciu prístrojov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu