Vznik, vývoj a zánik slnečnej sústavy

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 305 slov
Počet zobrazení: 3 677
Tlačení: 418
Uložení: 429
Vznik, vývoj a zánik slnečnej sústavy
Za najpravdepodobnejšiu teóriu vzniku slnečnej sústavy sa pokladá teória vzniku z mohutnej plyno-prachovej hmloviny, ktorá bola na mieste dnešnej slnečnej sústavy. V tesnej blízkosti slnečnej sústavy explodovala supernova a jej materiál sa zrazil s plyno-prachovou hmlovinou. V dôsledku vzájomných interakcií častíc sa hmlovina začala centrálne zhusťovať a rotovať. Z centrálnej oblasti vzniklo Slnko, z rotujúcej časti sa postupne začali vytvárať planéty, planétky a i. V istom čase Slnko mierne explodovalo a odvrhlo prebytočný materiál, z ktorého vznikol tzv. Oortov oblak. Takto asi pred 4,6 mld. rokov vzniklo Slnko. Okrem neho vzniklo aj 9 (?) planét, 142 (2004) mesiacov planét, nespočítateľné množstvo menších planétok, komét a meteoroidov. Všetky tieto telesá tvoria slnečnú sústavu. Medzi nimi sa nachádza ešte medziplanetárny prach a plyn, ale aj tak je tam temer absolútne vákuum, ktoré sa ešte v pozemských laboratóriách  nepodarilo napodobniť.

Zdrojom energie Slnka je premena vodíka na hélium v tzv.: protónovo – protónovom cykle. Teraz sme asi v polovici života Slnka.

To znamená, že slnečná sústava zanikne asi za 5 mld. rokov. Z výskumov ostatných hviezd vieme približne ako asi zanikne. Jej zánik bude drastický, katastrofálny. Keď sa Slnku minie všetko palivo v podobe vodíka, gravitačná sila prevýši nad silou žiarenia a Slnko sa začne zmršťovať. Zmršťovaním sa ale zvýši teplota v jadre a zapáli sa vodík obklopujúci jadro hviezdy. Pri tomto procese prevláda sila žiarenie nad gravitačnou silou a Slnko sa začne zväčšovať, stane sa červeným obrom. Jeho veľkosť v tomto období bude až po Zem. Planéty Merkúr , Venuša, Zem, Mars sa určite vyparia. Keď sa Slnku minie aj toto vodíkové palivo, prevládne gravitačná sila nad silou žiarenia a Slnko sa začne zmršťovať. Pri tomto zmršťovaní stúpne teplota v jadre až nad 100 mil. °K a zapáli sa hélium, ktorý sa začne premieňať na uhlík. V jadre nastane tzv. héliový výbuch a sila výbuchu oddelí od Slnka všetko okrem jadra. Vznikne planetárna hmlovina (viď prílohu č.2), a biely trpaslík. Tak toto nás asi čaká o 5 mld. rokov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vývoj hviezd #slnečná sústava #Ako vzniklo sknko #1biely mrak #Prebytočný


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu