Merkúr, vriaci svet

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 348 slov
Počet zobrazení: 2 969
Tlačení: 354
Uložení: 377
Merkúr, vriaci svet
Planéta Merkúr(viď príloha 1,6) má veľa zaujímavostí. Je to najbližšia planéta k Slnku, keďže sa nachádza najbližšie k Slnku, je aj najrýchlejšia. Pohybuje sa okolo Slnka s priemernou rýchlosťou 47,9 km/s. Jej rok trvá 88 pozemských dní. Veľmi pomaly rotuje okolo svojej osi, jej deň (otočenie okolo osi trvá 58,6 pozemského dňa. Keďže je malý rozdiel medzi Merkúrskym dňom a rokom, jeho deň od východu po východ Slnka trvá 176 pozemských dní, teda dvakrát viac ako rok.

Merkúr má primalú hmotnosť nato, aby si udržal atmosféru. Malé prímesi CO2 a H2O svedčia o nízkej sopečnej aktivite planéty. Keďže nemá atmosféru, tak má najväčší teplotný rozsah. Od -185°C do 400°C. Obieha vnútri dráhy Zeme, preto sa zaraďuje medzi vnútorné planéty a preto ho možno vidieť vždy len niekoľko stupňov od Slnka, nie však viac ako 27°. Z tohto dôvodu sa dá pozorovať len tesne pred východom, alebo tesne po západe Slnka. Niektoré svetoznámi astronómovia ho nikdy nevideli na živo (Kepler). Z toho, že je vnútorná planéta vyplýva, že má fázy (ako Mesiac). Jeho jasnosť na oblohe je v rozmedzí –1,8m až do +1,7m. Jeho zdanlivý priemer kolíše medzi 5’’ a 15’’, jeho skutočný priemer bol odvodený zo zákrytu sondy Mariner 10 Merkúrom. Keďže má dosť veľký sklon k ekliptike, niekedy nastane prechod Merkúru cez disk Slnka. Tento jav môže nastať len v máji alebo novembri.

Vysoká hustota Merkúru, aj keď slabé, no predsa prítomné magnetické pole, jeho intenzita je iba 1% magnetického poľa Zeme, svedčia o masívnom jadre zloženom prevažne z niklu a železa. Naše vedomosti o planéte Merkúr boli veľmi slabé. Aj tie najlepšie pozemské ďalekohľady nám o ňom veľa nepovedali. Až v roku 1974 ho navštívila sonda Mariner 10 a ukázalo sa, že jeho povrch je až neuveriteľne podobný mesačnému. Sú na ňom planiny, údolia, krátery.

Merkúr patrí medzi terestriálne (podobné Zemi) planéty, svojou veľkosťou ho možno porovnať s mesiacmi. Veď jeho priemer (4864 km) je iba o čosi väčší ako priemer Mesiaca (3476 km). Dva mesiace v slnečnej sústave sú dokonca väčšie ako Merkúr. Sú to Jupiterov Ganymedes (5268 km) a Saturnov Kalisto (5150 km). K sonde Mariner 10 ktorá skúmala Merkúr v 1974, by sa v blízkej dobe mala pridať sonda Messenger.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#východ slnka


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu