Plazma

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 467 slov
Počet zobrazení: 3 721
Tlačení: 409
Uložení: 358
Obrazovka s výbojmi v plynoch ( plazmová )
Snaha po väčších jasoch ako môžu zaistiť ploché obrazovky s kvapalnými kryštálmi viedla okrem drahých elektroluminiscenčných konštrukcií k obrazovkám s vývbojmi v plynoch, označovaných ako plazmové. Podstatou ich činnosti je bunka v podobe úzkeho kanáliku s nanesenou fosforeskujúcou látkou na jeho stene, ktorá zažiari farbou podľa zloženia tejto látky, keď na ňu zasvieti ultrafialové svetlo, ktoré vzniklo  výbojom v plyne.

2.1 Zloženie plazmovej obrazovky
Plazmová obrazovka sa skladá zo štyroch vrstev. Zadná sklenená doska má v sebe zatavené budiace anódové elektródy, pre vytvorenie výboja v plyne proti katóde. Budúca anóda aj katóda je spoločná pre trojicu buniek s fosformi R G B. Druhá vrstva  priliehajúca k doske s budiacimi anódami ja izolačná, nosná vrstva pre prívody ku katodám vytvoreným v otvoroch tejto vrstvy. Tretia vrstva má v sebe otvory, priehlbne spojené s priestorom katód. V takto vytvorených kanálikoch je plyn zložený napr. Zo smesy Helia a Xenónu, ktorá pri výboji medzi budiacou anódou a katódou vydáva ultrafialové svetlo. Na stene kanáliku v rovine dosiek sú nanesené fosfory, vydávajúce pri výboji príslušné farebné svetlo. Svietivosť každej bunky v trojici závisí od napätia anódy, ktorá je vstavaná do prednej priehladnej dosky, ktorá má v sebe priehlbiny zhodné s priehlbinami kanálikov v tretej vrstve, aby sa tak vytvoril uzavretý priestor pre výboje. Anódy buniek rovnakej farby sú  v zvislom smere prepojené a vytvárajú stĺpce, podobne sú vodorovne prepojené katódy, spoločné pre trojicu buniek a v osnove rastru vytvárahú riadky.

2.2 Spôsob zobrazenia

U prvých plazmových obrazoviek sa celý jeden riadok zobrazoval naraz a modulačné napätie radu 100 až 200 V  zotrvá po dobu budenia riadku, preto sa učelnejšie prejavilo privádzať napätie na budiace anódy
S frekvenciou 100kHz.Tým sa zväčšil jas a kontrast, zrýchlila sa odozva a zlepšila sa vernosť zobrazenia pomocou javu Townsend (podľa írskeho fyzika), lebo výboj v plyne dosahuje svoje maximum krátko po zapnutí a potom sa zmenšuje.

V najnovšívh plazmovývvh obrazovkách je každý obrazový bod vybavený vlastným zdrojom svetla. Pod ich tienidlom sa ukrýva veľké množstvi miniatúrnych, zhruba milimeter vysokých  komôrok vyplnených
Už spomýnanou zmesou vzácnych plynov.

 
2.3 Rozlíšenie a uhlopriečka
Sochpnosť rozlíšenia plazmovej obrazovky určuje počet bodov v stĺpci a riadku.Základom je v dnešnej dobe 852 x 480 no vyspelejšie typy ponúkajú jemnejšie: 1024 x 768, 1366 x 768, 1024 x 1024. V dnešnej dobe je tekmer jedno, ktoré z týchto rozlíšení si vyberiete, lebo obraz v európskej sústave PAL má 576 viditeľných riadkov. No pre budúcnosť je určite výhodnejšie voliť jemnejšie,čiže vyššie rozlíšenie. Obrazovky s vyšším rozlíšením jediné zúročia kvalitný signál, či už z „éteru“ alebo nejakého prídavného zariadenia(DVD, viedeokamera HDV... )

Uhlopriečka zobrazovača sa dnes už pohybuje od od štandardných 106 cm až po 160 a viac. No ak by sme sa mali riadiť normou – tj. vzdialenosť pozorovateľa = 5 x  uhlopriečka ani jedna z týchto hodnot by ju vo väčšine prípadou nespĺňala.Určite málokto má svoj TV od sedačky vzdialený 5 a via metrov. Z toho vyplýva, že bežnému „obývačkovému“ odstupu 2,5 m zodpovedajú skôr tie TV, s uhlopriečkou jemne prevyšujúcou jeden meter.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#plazma


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu