Aj kamene tečú

Prírodné vedy » Fyzika

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 237 slov
Počet zobrazení: 2 335
Tlačení: 336
Uložení: 344
Aj kamene tečú
Aj keď je materiál zemského plášťa veľmi horúci, nie je roztavený. Vieme celkom spoľahlivo, že je tuhý, má dokonca kryštalickú štruktúru. Dôvodom je veľký tlak vnútri Zeme, ktorý pochádza od váhy vyššie ležiacich vrstiev. Látka je tuhá, keď čiastočky, z ktorých je zložená, síce poskakujú, ale držia pokope. Keď látku zohrievame, čiastočky poskakujú viac a viac, až od seba odskočia, nedržia pokope a látka sa roztaví.

Keď látku zohrievame a súčasne silno stláčame, čiastočky nemajú ako od seba poodskakovať, vďaka tlaku ďalej držia pokope a látka zostane v tuhom stave. Ako je to s jej tečením? Látka potečie, keď sa pod vplyvom nejakej sily nevratne zdeformuje. Tuhé látky, ako ich vnímame v bežnom živote, sú vo veľkej miere pružné. Keď na tuhú látku zapôsobíme silou, ktorá ju zdeformuje, po skončení pôsobenia tejto sily látka znova nadobudne svoj tvar. Jej deformácia bola vratná, látka netiekla. Háčik je v tom, že v bežnom živote nemáme dosť času pôsobiť na tuhú látku deformujúcou silou dlho.
V starých kostoloch sú okenné tabule pri spodnom ráme očividne hrubšie ako pri hornom. Za niekoľko storočí súvislého pôsobenia deformujúcej sily – gravitácie – sa sklo nevratne zdeformovalo, stieklo od horného rámu k dolnému. To, či sa látka nevratne zdeformuje, potečie, je vždy len a len otázka času. Pri tečení materiálu v plášti Zeme sa čas počíta na desiatky, stovky miliónov rokov a tečenie je veľmi pomalé – niekoľko centimetrov za rok.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Fyzika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu