Rumunsko - Rumunská republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 453 slov
Počet zobrazení: 9 801
Tlačení: 456
Uložení: 566

Rumunská republika

- člen EÚ od roku 2007
- v rokoch 1945 až 1990 (totalitný komunistický štát pod vplyvom ZSSR), s rozvinutým ťažkým priemyslom na úkor ľahkého priemyslu
- od roku 1990 (po páde komunistického režimu) krajina postupne prechádza na trhovú ekonomiku (dlhodobo boli problémom privatizácia štátnych podnikov, zastarané technológie a vysoká nezamestnanosť, no v súčasnosti sa stalo Bulharsko lákadlom zahraničných investorov a krajina začala ekonomicky prosperovať)
Obyvateľstvo: 85% Rumuni, 8% Maďari, 2% Rómovia

Wechselkurs Rumänischer Leu (RON) - Rumänien

HOSPODÁRSTVO

Krajina má bohaté zdroje nerastných surovín (kamenná a draselná soľ, železná ruda, mangán, bauxit, striebro, zlato). Základnou surovinou chemického priemyslu a energetiky je domáca ropa a zemný plyn. Domáce i dovezené železné rudy a čierne uhlie spracúva hutníctvo železa. Strojárenstvo vyrába zariadenia pre chemický priemysel (rafinérie ropy), významná je však aj výroba dopravných prostriedkov s podporou zahraničných investícií (automobily Dacia, investor Renault) a poľnohospodárskych strojov. Obrovské lesy umožnili vznik drevospracujúceho (drevotrieskových dosiek, rôznych obalových materiálov z dreva, debien, lepenky, výrobkov z korku pre potreby vinárskeho priemyslu, ale aj hotového nábytku) a papierenského priemyslu (veľké zásoby trstiny v delte Dunaja sú základom pre výrobu celulózy). Ďalšími odvetviami priemyslu v krajine sú obuvnícky priemysel (zahŕňa svetové značky hlavne z Talianska) a textilný priemysel (kožené a hodvábne výrobky). Chemický priemysel zahŕňa petrochemickú výrobu, produkciu syntetických vlákien, umelých hnojív. Stavebný priemysel zaznamenáva v posledných rokoch značný „boom“ – hlavne výstavba priemyselných objektov a rezidenčných stavieb. V kotlinách s kontinentálnym podnebím a na nížinách prevláda rastlinná výroba (kukurica, pšenica, cukrová repa, slnečnica a konope). Významnú úlohu však zohráva aj chov hospodárskych zvierat (hovädzí dobytok, ovce, hydina, kone, priadka morušová). Po rozbití socialistických veľkopodnikov, začínajú pracovať menšie rodinné farmy.

Cestovný ruch

Rumunská kultúra je veľmi pestrá a zaujímavá. Vďaka izolácii od západného sveta je zachovaná často v pôvodnej podobe. Čiernomorské pobrežie je navštevované počas letných mesiacov. Vnútrozemie je obľúbené pre svoju krásnu prírodu. Horolezci a návštevníci zabudnutých miest sem chodia od jari do jesene.

Bukurešť:
Triumfálny oblúk (postavený bol v roku 1936 na pamiatku bojov a víťazstiev rumunskej armády v prvej svetovej vojne, jeho vzorom sa stal víťazný oblúk v Paríži, nachádzajú sa na ňom historické erby jednotlivých častí Rumunska, národným symbolom Rumunov), Palatul Parlamentului
(palác niekdajšieho diktátora Ceausesca, je to ukážka megalománie komunistického režimu, ktorej padla za obeť veľká časť historického Starého mesta), Palatul Regal (kráľovský palác, ktorý do roku 1947 slúžil ako rezidencia rumunských kráľov)

Transylvánia (Sedmohradsko): centrom je mesto Kluž (odtiaľ pochádza názov koložvárska kapusta), Pevnosť Poenari (sídlo Draculu z r. 1459, dnes už len zrúcanina), Hrad Bran (oficiálny hrad grófa Draculu, dnes turistická atrakcia, na obrázku)

Obchodná bilancia: pasívna
Export: automobily, drevárske výrobky, papier, obuv, odevy
Import: elektrotechnika, stroje a zariadenia, kaučuk, potraviny
OP: štáty EÚ, Rusko
Rozloha: 238 tisíc km2
Počet obyv.: 22 miliónov
Hl. mesto: Bukurešť
Mena: leu

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu