Litva - Litovská republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 279 slov
Počet zobrazení: 8 560
Tlačení: 398
Uložení: 515

Litovská republika

- nezávislosť od ZSSR 1991
- člen EÚ od roku 2004
- člen Schengenského priestoru
Obyvateľstvo: 83% Litovci, Rusi, Poliaci, Bielorusi

ECB atnaujinti valiutų kursai

HOSPODÁRSTVO

Priemysel sa v tejto krajine vzhľadom na absenciu väčších zdrojov nerastného bohatstva a väčšieho prístavu rozvíjal pomaly. Ťaží sa rašelina (využite v tepelných elektrárňach) a jantár (výroba šperkov a ozdobných predmetov). Na území Litvy bola jediná jadrová elektráreň v Pobaltských štátoch, ktorej produkcia stačila na pokrytie 4/5 celej spotreby energie v krajine, ale po vstupe do EÚ ju museli odstaviť z prevádzky. V súčasnosti predstavuje priemysel pre krajinu značný príjem a to aj napriek tomu, že je odkázaný na dovážané suroviny. Najdôležitejším odvetvím je strojárstvo (výroba lodí, obrábacích strojov, zváracích zariadení, elektrotechnika – chladničky, elektronika - televízory).

Z hľadiska vývozu a zamestnanosti je významný aj textilný (bavlnárske, hodvábnické a ľanárske závody) a chemický priemysel, ktorý spracováva ruskú ropu. Hlavným odvetvím poľnohospodárstva je chov hospodárskych zvierat, hovädzieho dobytka na mlieko a mliečne výrobky a ošípaných, ktorý vďaka vývozu napomáha krajine pri naplňovaní štátnej pokladnice. Pestujú sa obilniny, krmoviny, zemiaky, ľan, zelenina a cukrová repa, ktorá predstavuje významnú vývoznú plodinu.

Cestovný ruch

Krajina ponúka viac kultúrnych atraktivít ako letnej rekreácie (aj keď sa nachádza pri Baltskom mori, ktoré využívajú viac domáci turisti).
Viľňus: označovaný „Jeruzalem Severu“ (barokové centrum mesta patrí medzi svetové kultúrne dedičstvo UNESCO, Viulňuská katedrála, Paneriai - pomník na počesť obetí Panerianského masakru
– Nemci tu počas 2. svetovej vojny zabili vyše 100 000 ľudí, prevažne Židov, Poliakov a Rusov), Palanga – múzeum jantáru, Nidda – neďaleko sa nachádzajú najvyššie pieskové duny v Európe.
Obchodná bilancia: pasívna
Export: chladničky, cukrová repa, mliečne a mäsové výrobky, textil, jantár
Import: chemické výrobky, nerastné suroviny, kovy, plasty
OP: štáty EÚ, Rusko

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Litva #Litva cestovný ruch #Moldovsko Moldavská republika #Lotyšsko #litovská republika #Cestovny ruch litva

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.047 s.
Zavrieť reklamu