Bielorusko - Bieloruská republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 256 slov
Počet zobrazení: 8 955
Tlačení: 455
Uložení: 477

Bieloruská republika

- nezávislosť od ZSSR 1991
Obyvateľstvo: 81% Bielorusi, 11% Rusi, Poliaci, Ukrajinci

Kurz bieloruský rubeľ (BYR) - Bielorusko

HOSPODÁRSTVO

Na nerastné suroviny je krajina dosť chudobná, okrem rašeliny, dreva, vápenca a menších zdrojov ropy. Svetovo významné sú len ložiská draselných solí (v meste Soligorsk). Vedúcim článkom energetickej sústavy je tepelná elektráreň Lukomľská. Popri riekach vyrástli drevospracujúce a celulózové podniky (napr. výroba zápaliek, nábytku ale aj klavírov). Vzhľadom na nedostatok surovín sa začínajú rozvíjať priemyselné odvetvia, ktoré majú nízke nároky na suroviny a energiu hlavne strojárstvo výroba ťažkej techniky ako nákladné autá (BELAZ), televízorov, rádií, chladničiek a poľnohospodárskych strojov, traktorov. Ďalej je rozvinutý petrochemický a chemický priemysel (výroba draselných hnojív, kaučuk) a potravinársky (mliekarenské výrobky a výroba múky).

Poľnohospodárstvo sa zameriava na pestovanie ľanu (výroba kobercov, ktoré sú žiadané po celej Európe), ďalej obilnín (jačmeň, ovos, žito..), zeleniny, zemiakov a cukrovej repy. Živočíšna výroba produkuje hovädzie a bravčové mäso, mlieko, chovajú sa kožušinové zvieratá a včely. Bielorusko je ekonomicky orientované na Rusko, kde aj predáva väčšinu zo svojej výroby.

Wechselkurs Belarus-Rubel (BYR) - Belarus

Cestovný ruch

Krajina má veľmi slabo rozvinutý cestovný ruch. Dôvodom je slabá propagácia vo svete, málo zachovaných kultúrnych pamiatok a neustále politické napätie v štáte.

Atraktivity: Mirský hrad (postavený z červených tehál, zapísaný v UNESCO), Múzeum Veľkej vlasteneckej vojny v Minsku (zhromažďuje dokumenty aj exponáty o udalostiach druhej svetovej vojny), Kultúrny komplex rodiny Radziwill Nesvizh (sídlo zapísané v UNESCO, dokumentuje historické dianie Bieloruska)

Obchodná bilancia: pasívna

Export: kožušinové výrobky, drevárske výrobky, strojárske výrobky, hnojivá

Import: kovy, ropa, potraviny, textil

OP: Rusko, Pobaltské štáty, Ukrajina

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Bielorusko - hospodarstvo #bielorusko #Bielorusko geografia

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu