Švajčiarsko - Švajčiarska konfederácia

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 438 slov
Počet zobrazení: 4 859
Tlačení: 336
Uložení: 336

Švajčiarska konfederácia

- vďaka svojej neutralite je sídlom mnohých medzinárodných inštitúcií (Červený kríž, OSN, Svetová zdravotnícka organizácia WHO)
- odmieta vstup do EÚ (na základe rozhodnutia občanov), je členom EZVO a vstúpilo aj do EHP (naďalej uplatňuje colné kontroly tovarov na hraniciach)
- patrí k najvyspelejším štátom sveta (na jeho prosperite sa podieľali: stabilná ekonomická situácia, vysoká úroveň služieb a infraštruktúry, dostatok domáceho aj zahraničného kapitálu)

Rozloha: 41,3 tisíc km2
Počet obyv.: 7,7 milióna
Hl. mesto: Bern
Mena: švajčiarsky frank
Obyvateľstvo: 86% Švajčiari (hovoriaci nemecky, francúzsky, taliansky, retorománsky)
14% trvale žijúci cudzinci

HOSPODÁRSTVO

Priemysel krajiny je zameraný na odvetvia, ktoré sú menej náročné na suroviny a viac náročné na vysoko kvalifikovanú ľudskú prácu (výroba hodiniek – CANDINO, SWISS, TISSOT, lekárskych výrobkov, ťažké strojárenstvo, výroba elektrických strojov, jemnej mechaniky a farmaceutických výrobkov – NOVARTIS, HOFFMANN-LA ROCHE). 60% vyrobenej elektrickej energie pochádza z vodných elektrární a 40% z atómových elektrární. Časť priemyselnej produkcie sa vyrába v malých podnikoch, ale na priemyselnej výrobe sa podieľajú aj obrovské koncerny (Nestlé, Novartis). Vedúcim odvetvím švajčiarskeho poľnohospodárstva je chov hovädzieho dobytka najmä pod Alpami. Švajčiarske mliečne výrobky sú pre svoju dobrú kvalitu veľmi vyhľadávané na svetových trhoch (čokoláda - NESTLÉ, syry – RACLETTE, EMENTALER, GRUYER, sušené mlieko). V povodí rieky Rhôna pestujú zemiaky, ovocie, zeleninu, obilniny a vinič (vinohradnícke oblasti pestujú francúzske, talianske a nemecké odrody – napr. Müller-Thurgau a Chardonnay).

Wechselkurs Schweizer Franken (CHF) - Schweiz

Cestovný ruch

Kultúra krajiny sa tradične rozvíjala štvorjazyčne a inšpirovaná bola kultúrou okolitých národov. Jednotlivé regióny si zachovali dodnes svoje tradície, majú svoj folklór, s ktorým sa možno stretnúť aj na početných festivaloch. Švajčiarsko neponúka toľko kultúrnych pamiatok ako susedné štáty, ale
v každom veľkom meste sa nájdu veľkolepé stredoveké chrámy, množstvo galérií a múzeí. Turistov lákajú aj jazerá (Bodamské, Ženevské) a lyžiarske strediská v Alpách (Davos - Klosters, St. Moritz, Zermatt pod majestátnym Matterhornom)

Tasso di cambio franco svizzero (CHF) - Svizzera 

Bern: historické jadro (UNESCO), múzeum pušiek, komunikácie a výtvarného umenia, Papiliorama (tropické záhrady)

Ženeva: sídlo Konferencie OSN, WHO, Medzinárodného výboru Červeného kríža, pravidelne sa tu koná Ženevský autosalón, v Ženevskom prístave je najvyššia fontána v Európe (rýchlosťou 200 km/h strieka vodu do výšky 140 metrov), Námestie národov (od ktorého sa smerom von rozkladá sieť palácov, svojou rozlohou konkurujúca francúzskemu Versailles), Anglická záhrada (symbol ženevského hodinárskeho priemyslu)

Bazilej: najstaršie univerzitné mesto Švajčiarska, Bazilejská katedrála, mnoho múzeí

Zürich: typickým znakom mesta je dvojitá veža Katedrály Grossmünster, Kostol sv. Petra (známy vežou s najväčším ciferníkom v Európe), Švajčiarske národné múzeum

Lausanne: sídlo Medzinárodného olympijského výboru, najkrajšia Gotická katedrála Panny Márie (Notre Dame) vo Švajčiarsku

Obchodná bilancia: pasívna

Export: hodinky, syry, čokoláda, jemná mechanika, farmaceutiká

Import: nerastné suroviny, kovy, elektrotechniku (chladničky, práčky), elektronika

OP: EZVO, štáty EÚ

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu