Maďarsko - Maďarská republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 359 slov
Počet zobrazení: 9 082
Tlačení: 453
Uložení: 575

Maďarská republika

- člen EÚ od roku 2004
OBYVATEĽSTVO : 94% Maďari, zvyšok Slováci, Rómovia, Srbi, Nemci

HOSPODÁRSTVO

Maďarsko je krajina pomerne chudobná na nerastné suroviny a zdroje energií. Ťaží sa síce ropa, zemný plyn, hnedé uhlie, lignit, bauxit a mangánové rudy, ale to zväčša nestačí na domácu potrebu.

Až 70% energie vyrábajú tepelné elektrárne, zvyšok jadrové. Krajina využíva minimum obnoviteľných zdrojov energie, o čom svedčí len necelých 7% výroby vo vodných elektrárňach. Predimenzované je hutníctvo, ktoré produkuje železo a hliník, má hospodárske problémy. Významným exportným priemyselným odvetvím je strojárstvo (výroba autobusov - IKARUSsobných áut Suzuki a Opel, lokomotív, riečnych lodí, elektroniky – spoločnosť VIDEOTON produkuje videorekordéry) a chémia (spracovanie ropy – výroba pohonných hmôt a olejov – spoločnosť MOL, vrátane farmaceutickej výroby). Najmä ženskú prácu využíva textilný, obuvnícky

Rozloha: 93 tisíc km2
Počet obyv.: 10 miliónov
Hl. mesto:
Mena: Budapešť forint

priemysel a spracovanie koží. Veľmi dobré pôdy a priaznivé klimatické podmienky predurčili krajinu na rozvoj poľnohospodárstva. Darí sa chovu ošípaných, hovädzieho dobytka, koní, oviec, hydiny, pestovaniu pšenice, kukurice, zemiakov, cukrovej repy, slnečnice, sladovníckeho jačmeňa, tabaku, konope a ľanu, zeleniny (najmä cibule a paprike na korenie), hrozna na víno, ktoré sa vyváža. Kedysi dôležité ovocinárstvo dnes pokrýva domáce potreby.

Potravinársky priemysel je úzko naviazaný práve na poľnohospodársku výrobu a produkuje mäso, šunky, salámy, konzervovanú zeleninu a kvalitné vína (Tokajská vinohradnícka oblasť, ktorá je často sporom medzi Slovenskom a Maďarskom o značku TOKAJ).

Cestovný ruch

Cieľom turistov bývajú hlavne letné strediská (Balaton – najväčšie jazero strednej Európy), termálne kúpele (Budapešť, Zalakaros, Eger), kultúrne pamiatky, gastronomické lokality (s pochúťkami ako je maďarský guláš, paprikáš a hálászle – rybacia polievka s viacerých druhov rýb), vinohradnícke oblasti (Tokaj) a jaskynný systém Aggtelek (UNESCO).

Wechselkurs Ungarischer Forint (HUF) - Ungarn

Budapešť: Országház (Parlament, na), Bazilika svätého Štefana, Chrám kráľa Mateja (na budínskej strane Dunaja na Hradnom vrchu), Aquincum (pamiatka na časy Rímskeho impéria), Rybárska bašta, Vidám Park (staromódny park, ktorý má charakter púťovej zábavy), Tropicariun (najväčšie
stredoeurópske morské akvárium), Park Memento (je "cintorínom" bývalých symbolov komunistickej ideológie, sochy Marxa, Engelsa, Lenina a ďalších)

Obchodná bilancia:
pasívna

Export: strojárske výrobky, potraviny, bauxit, lieky, pohonné hmoty

Import: nerastné suroviny(ropa, plyn), kovy, strojárske výrobky, textil

OP: štáty EÚ

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu