Poľská republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 383 slov
Počet zobrazení: 8 120
Tlačení: 472
Uložení: 448

Poľská republika

- člen EÚ od roku 2004 

Obyvateľstvo: 98% Poliaci, zvyšok Bielorusi, Ukrajinci

HOSPODÁRSTVO

Poľsko má značné nerastné bohatstvo (draselná soľ, síra, zinok, meď, čierne uhlie). Najväčší význam má ťažba čierneho uhlia v Hornom Sliezsku. 97% energie vyrábaj tepelné elektrárne (spaľujúce domáce čierne uhlie a dovezenú ropu a plyn z Ruska). Elektrinou zásobujú najmä huty na výrobu železa, ťažké strojárstvo a v Hornom Sliezsku aj chemický priemysel. V Štetíne, Gdansku a Gdyni sú lodenice, ktoré majú v ostatných rokoch problémy s odbytom.

V poslednej dobe je Poľsko vyhľadávanou krajinou zahraničných investorov v strojárstve (hlavne kompletizácia a výroba automobilov – FIAT, TOYOTA, OPEL, VOLVO, výroba elektroniky a elektrotechniky – PANASONIC, LG, PHILIPS, INDESIT, BOSCH), ale aj v chemickom priemysel (výroba liečiv, kozmetiky, pneumatík). Anorganická a organická chémia využíva vlastné zdroje a vyrába umelé hmoty, syntetický kaučuk, plasty, kyseliny, hnojivá.

Významný je tradičný textilný priemysel (ľanárske, bavlnárske a vlnárske závody). V potravinárstve vyniká hlavne cukrovarníctvo. Poľnohospodárstvo prevažne s rastlinnou výrobou je koncentrované na Poľskej nížine a má značne nízku úroveň. Na severe sú chudobné podzolové pôdy, na ktorých pasú hovädzí dobytok a pestujú raž, zemiaky, cukrovú repu, chmeľ a ľan.

Cestovný ruch

Poľsko patrí medzi zaujímavé turistické destinácie, pretože má okrem historických miest aj množstvo národných parkov, prírodných rezervácií a chránených oblastí. Zimnú rekreáciu ponúka predovšetkým stredisko Zakopane v poľskej časti Tatier a letné strediská nájdeme pri pobreží Baltského mora.

Rozloha: 312 tisíc km2
Počet obyv.: 38 miliónov
Hl. mesto: Waršava
Mena: poľský zlotý

Varšava: historické centrum (UNESCO), Žigmundov stĺp (barokový monument zo 17. storočia), Kamenné schody, Prezidentský a Kráľovský palác, Barbakán (opevnenie) Krakov: historické centrum (UNESCO), Mariánsky kostol, Barbakán, Jagelovská univerzita, Wawel (Katedrála, Kráľovský zámok - sídlo poľských kráľov, je tu pochovaný prezident Poľska Lech Kaczyński s manželkou, ktorí zahynuli pri páde lietadla v apríli 2010 pri ceste do ruskej Katyne*),

Wechselkurs Polnischer Zloty (PLN) - Polen

Osvienčim: koncentračné tábory Auschwitz I. a Auschwitz-Birkenau, Poznaň: Medzinárodný veľtrh, Wieliczka: Soľná baňa (svetové dedičstvo UNESCO, v tejto soľnej bani sa ťaží soľ od 13. storočia.), Wadowice: rodisko pápeža Jána Pavla II.

Obchodná bilancia: pasívna

Export: strojárske výrobky, železo, oceľ, výrobky zo zinku, chemické výrobky

Import: nerastné suroviny(ropa, plyn), textil, potraviny
OP: štáty EÚ

*Katyň – mesto v Rusku, kde bolo zavraždených v roku 1940 sovietskou NKVD (sovietska kontrarozviedka) vyše 22 tisíc poľských vojnových a civilných zajatcov, väznených v sovietskych koncentračných táboroch.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu