Veľkonočný ostrov – Chile – div sveta

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 14.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 190 slov
Počet zobrazení: 2 583
Tlačení: 196
Uložení: 198

Veľkonočný ostrov – Chile – div sveta

Takmer 4 000 km od juhoamerickej pevniny sa nachádza Veľkonočný ostrov, ktorý pre jeho vzdialenosť navštevujú turisti len zriedka. Európania tento odľahlý ostrov objavili až v roku 1772 (na Veľkonočnú nedeľu, odtiaľ pochádza aj pomenovanie). Od roku 1888 patrí pod správu Chile, ale dejiny tohto miesta siahajú oveľa ďalej do minulosti.

Ostrov, ktorý vznikol zrastením troch sopiek, bol obývaný pomerne vyspelou kultúrou už niekoľko storočí pred jeho objavením. Dôkazom vyspelosti obyvateľov je niekoľko stoviek kamenných sôch po celom ostrove. Niekoľko z nich sa nachádza na pobreží mora, dosahujú výšku viac ako 4 m a hmotnosť aj viac ako 12 ton. Vytesávané boli do čadičového tufu.

Predpokladá sa, že tieto obrie sochy mohli mať kultový charakter. Postupne ale z ostrova úplne zmizli stromy, obyvatelia už nemali z čoho stavať domy a lode. Zostali uväznení na ostrove. Vyspelá kultúra sa dostala do úpadku a pri objavení ostrova Európanmi v 18. storočí nič nenasvedčovalo, že miestne obyvateľstvo je potomkom tak sofistikovanej kultúry. Dnes na ostrove s rozlohou 166 km2 žije približne 3 000 ľudí. Väčšinu z nich tvoria úradníci a vojaci.

Pozri nižšie aj ďalšie divy sveta.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#chile #velkonocni ostrov #velkonočný ostrov #cestovny ruch chile


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu