Španielsko a Portugalsko

Prírodné vedy » Geografia

Autor: julka
Typ práce: Referát
Dátum: 28.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 596 slov
Počet zobrazení: 14 396
Tlačení: 794
Uložení: 790

ŠPANIELSKO

Poloha: zaberá prevažnú časť Pyre­nejského polostrova.
-tvorí prechodnú oblasť k se­vernej Afrike.
- veľmi výhodná poloha,dlhé pobrežie mu umožňuje široký prístup k Atlantické­mu oceánu i
 k Stredozemnému moru.

Povrch:- má prevažne hornatý, najvyššie vystupuje na juhu po­horie Sierra Nevada a na severovýchode Pyrene­je- oboch pohoriach je v najvyšších častiach ľadovcový reliéf.
-väčšinu povrchu- náhorná plošina (na­zýva sa Meseta, čo znamená po španielsky stôl). rozčleňujú ju pohoria a doliny riek.

Podnebie : vnútrozemské s malým množstvom zrážok.

Rastlinstvo :  -na Mesete sa strieda suchá step porastená trávou s prevažne riedkymi porastami stromov a kríkov
-lesov je menej,väčšina lesov rastie v najvlhšej oblasti na severozápade a severe krajiny

Vodstvo:rieky nie sú vhodné na plavbu.
- najdlhšia rieka Tajo v lete vysychá,vodnatejšie sú EbroDuero, na riekach je mnoho vodných nádrží. -využítie - výroba elektriny a na zavlažo­vanie, najmä polí na pestovanie skorej zeleniny. Zvýšené čerpanie vody na zavlažovanie veľmi zni­žuje zásoby podzemnej vody.

Poľnohospodárstvo:-najvhodnejšie podmienky pre poľnohospo­dárstvo -nížina na juhozápade v Andalúzii, menšie nížiny na pobreží a pozdĺž riek.
-prevláda rastlinná výroba:-vyniká pestovaním olív, viniča, citrusov a korkového duba. - sve­tové prvenstvo vo výrobe olivového oleja a v zbere pomarančov.
Nerastné suroviny:- významná najmä ťaž­ba ortuti (1. miesto na svete), zinku a niektorých ďalších rúd.

Priemysel:- hutníctvo( spracúva domáce rudy)
.  - chemická výroba(dovážaná ropa )
moderné strojárske závodov (výroba automobilov, lietadiel, lodí).
 potravinárstvo( založené na domácich surovinách.)- dôležité po­stavenie

Tipos de cambio actuales de BCE 

Obyvateľstvo :3/4 Španieli, -viaceré národnosti (najpočetnejší Katalánci, asi 6,5 mil. - žijú na severovýchode a na Baleároch) ,.pri Biskajskom zálive západne od Pyrenejí žijú na ma­lom území Baskovia (asi 1,5 mil.). - potomkovia praoby­vateľov Pyrenejského polostrova (Iberov). V tejto oblasti pretrvávajú už 30 rokov násilné akcie (bombové atentáty, únosy, vraždy) baskickej separatistickej organizácie ETA (Baskicko a sloboda). . Hoci má Baskicko autonómiu, ETA bojuje takýmto ne­zákonným spôsobom za jeho úplnú nezávislosť.
Vnútrozemie krajiny je zaľudnené riedko, okrem oblasti hlavného mesta Madrid (vyše 4 mil). - politické, hospodárske a kultúrne stredisko štátu s veľmi cennými umeleckými zbierkami (galéria Prado, hrad Escorial a i.) a najväčšia dopravná kri­žovatka.
- ostatné veľkomestá- husto zaľudnených oblastiach na pobreží, sťahuje sa do nich veľa obyvateľov z vnútrozemia. Druhé najväč­šie mesto a prístav, priemyselné a kultúrne stre­disko so vzácnymi pamiatkami je Barcelona (asi 3,5 mil). Podľa počtu obyvateľov nasledujú Valen­cia, Sevilla, Zaragoza.
Zahraničný obchod : - dôležitá ná­morná, vo vnútroštátnej preprave osôb a tovarov automobilová doprava. -najväčší obchodní par­tneri : Francúzsko a Nemecko. Cestovný ruch. :po Francúzsku  najviac zahraničných turistov (zvyčajne je ich počet väčší ako obyva­teľov štátu). - svojrázna príroda, krásne pláže na pobreží Stredozemného mora, Kanár­skych ostrovov a Baleár (známa Malorka a i.), his­torické, staviteľské a umelecké pamiatky. Z nich najviac zo všetkých štátov (vyše 30 - takisto ako v Taliansku) patrí do Svetového kultúrneho de­dičstva. Veľký počet automobilov v mestách počas letnej sezóny spôsobuje silné znečistenie ovzdušia.

PORTUGALSKO

Poloha:- západná časť Pyrenejského polostrova  Povrch:- viac nížin,  Podnebie:- vlhšie a miernejšie prímorské podnebie,  Pôdy: -úrodnejšie pôdy. Vodstvo: - rieky majú dostatok vody. , najdlhšie rieky Tejo a Douro - splavné, v ústiach -  najväčšie  prístavy a priemyselné strediská - hlavné mesto Lisabon (Lisboa, 2 mil.) a Porto (vyše 1 mil).
 
 
Obyvateľstvo :- národnostne jednotné,-  rozmiestnené hustejšie a rovnomernej­šie
  - 2/3obyvateľov žije na vidieku.
 
Poľnohospodárstvo:- prevláda rastlinná vý­roba.
pestovanie južného ovocia (citrusy, mandle, figy, datle a i.),
olív, viniča a korkového duba (má svetové prvenstvo v pro­dukcii korku a jeho vývoze).
- dôležitý  morský rybolov a spracovanie rýb (známe sardinky).
Donedávna - štát s prevládajú­cim poľnohospodárstvom. , v súčasnosti - dobre rozvinutý
priemysel a služby. -hospodársky rast a prestáva byť vysťahovaleckou krajinou.
 
Cestovný ruch: -prí­morské strediská, mestá, pútnické miesto Fatima
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu