Amerika, Brazília, Mexico

Prírodné vedy » Geografia

Autor: 11234
Typ práce: Referát
Dátum: 05.08.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 501 slov
Počet zobrazení: 5 602
Tlačení: 477
Uložení: 495

Amerika, Brazília, Mexico 

Pred desiatkami tisíc rokov bola na mieste dnešného Beringovho prielivu súš spájajúca Áziu a Severnú Ameriku. V dávnej minulosti obyvatelia Sibíri vstúpili na územie Ameriky a osídlili ju. Boli to pôvodní Američania (Indiáni), ktorých potomkovia dnes žijú v USA. Európania – Španieli, Francúzi, Holanďania, a Briti – začali osídľovať Severnú Ameriku v priebehu 16 až 17 storočia. Tí odňali pôdu domorodým Američanom a na prácu využívali otrokov privezených z Afriky. Súčasné obyvateľstvo USA je veľmi rôznorodé, zahrňuje potomkov Afričanov, Írov, Talianov, Nemcov, Poliakov, Židov, Číňanov a Japoncov.

Mnohé z týchto etník si zachovali svoje tradície, ale pritom sa cítia americkými občanmi. Práva každého občana zaručuje ústava spísaná už pri založený štátu. Niektoré americké zákony sú federálne a majú platnosť v celej krajine. Ďalšie sa menia od štátu k štátu. V USA je demokratický politický systém s dvoma hlavnými politickými stranami, Demokratickou a Republikánskou. Hlavou krajiny je prezident volený na štvorročné obdobie teda na štyri roky.

Východné pobrežie USA
sa ťahá od búrkových skalnatých brehov štátu Maine až po slnečné piesočné brehy a ostrovy Florida Keys. Kostrou vnútrozemia je dlhé zalesnené Appalače vedúce od severu na juh. Ďalej na západ pevninu pretína mohutný riečny systém Mississippi–Missouri. Tečie na juh do mexického zálivu, teplého a plytkého mora, ktoré lemujú močiare a kalné riečky nazývané bayons. Plošne rozsiahly a suchý štát Texas je krajinou dobytčích rančoch. Východná časť USA bola prvá oblasť osídlená Európanmi a ako prvú ju industrializovali. Tu sa odohrala krutá občianska vojna, v ktorej v rokoch 1861 až do roku 1865 bojovali proti sebe severné a južné štáty.

Mexico je najsevernejším štátom Severnej Ameriky. Mexico je krajinou púští, sopiek a tropických dažďových lesov. Bežne sa tu vyskytujú zemetrasenia. Mnoho turistov navštevuje piesočné pláže a rozvaliny stavieb starých amerických civilizácií rozkvitajúcich pred príchodom španielskych dobyvateľov v roku 1521. Španielska nadvláda sa skončila v roku 1836. Dnes je Ciudad de México najľudnatejším hlavným mestom sveta. Ďalej na juhu leží sedem nezávislých štátov Strednej Ameriky zovretých medzi Tichým a Atlantickým oceánom. V týchto tropických krajinách pestujú banány, cukrovú trstinu, kávu a bavlnu. Štáty sú malé, ich obyvatelia musia ťažko pracovať, aby prekonali chudobu a nevzdelanosť.

Brazília je najväčšia krajina v Južnej Amerike. Naprieč ňou tečie obrovská rieka Amazon a rozsiahle územie pokrývajú dažďové lesy. Toto veľké prírodné bohatstvo je ohrozené rúbaním miliónov stromov, ktoré musia ustúpiť farmám a cestám. V Brazílii sú tiež trávnaté oblasti a suché kroviská. Na severe vo Venezuele sa rozprestierajú močiare a jazerá, na pobreží a v pohoriach na juhu a západe rastú vlhké dažďové lesy. Stredom krajiny sa vinie rieka Orinoco, ktorá často zaplavuje trávnaté Llanos. Medzi vysočinou s pobrežím Karibského mora ležia tri malé štáty – Guayana, Surinam a Francúzska Guyana. Okrem poľnohospodárskych plodín, ako je cukrová trstina a káva, je región bohatý aj na nerastné suroviny. Bohatstvom Venezuely je ropa, mnoho nerastov v Brazílii. Napriek tomu sú mnohí ľudia veľmi chudobný a žijú v chatrčiach okolo rozrastajúcich sa veľkých miest, ako je Rio de Janeiro. Brazília je známa svojimi nádhernými plážami, karnevalom a láskou k futbalu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu